Päivystyshelppi

Äänen käheys

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on äänen käheyttä, joka ei liity flunssanoireisiin

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Viruksen aiheuttamalle kurkunpääntulehdukselle ei ole parantavaa hoitoa eikä tehokkaita lääkkeitä, joilla tilaa voisi lievittää. Hoitona on äänen käytön säästäminen. Puhetyöläisillä tämä voi edellyttää usean päivän sairauslomaa. Höyryhengityksestä saattaa olla apua flunssan oireiden lievittämisessä.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • äänen käheyteen liittyy hengitysvaikeutta

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kun äänihuulet turpoavat tai niiden liikkuvuuteen tulee häiriöitä, äänihuulten normaali avautuminen ja sulkeutuminen estyvät ja ilmaa pääsee huulten välistä puheen kaikissa vaiheissa. Näin äänestä häviää sen normaali kirkkaus.

Pitkäaikaisen äänen käheyden syitä voivat olla tupakointi tai muu altistuminen kurkunpäätä ärsyttäville aineille, pitkittynyt hengitysteiden tulehdus tai allergia sekä myös pitkäaikainen hengitysteiden hoito kortisonisuihkeilla. Harvinaisempia syitä ovat kurkunpään kasvain tai äänihuulen tai -huulten halvaus. Myös pitkäaikainen äänen käyttö tai yskiminen voi aiheuttaa äänen väsymistä ja käheyttä. Aamuisen käheyden syynä voi olla yöllä mahalaukusta kurkunpäähän nousevien happojen aiheuttama ärsytys.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2