Nuhakuume
Yleisin kuumeen syy on viruksen aiheuttama nuhakuume, jonka alkuvaiheessa kuume voi nousta korkeaksi. Nuhakuumeeseen liittyy myös muita ylähengitystietulehdukseen viittaavia oireita kuten nuhaa, yskää ja kurkkukipua. Nuhakuume todetaan yleensä oireiden perusteella eikä tarkempia tutkimuksia tarvita. Omaolo oirearvion avulla voit arvioida hengitystietulehdustasi tarkemmin. Palvelusta saat toimintasuosituksen ja itsehoito-ohjeita.
Toimi näin eri tilanteissa
Hoida kotona, jos:
Nuhakuumetta voi hoitaa itse lepäämällä, juomalla runsaasti ja apteekista ilman reseptiä saatavilla kuumetta alentavilla kipulääkkeillä. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Tarkemmat ohjeet nuhakuumeen itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.
Hakeudu hoitoon, jos:
Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos
kuulut riskiryhmään ja sairastut kuumeiseen hengitystietulehdukseen influenssa- tai koronaepidemian aikana
nuhakuumeen lisäksi oireena on voimakasta uupumusta tai hengittäminen tuntuu raskaalta
nuhakuumeen lisäksi oireena on rintakehällä tuntuvaa kipua tai pistoksen tunnetta
korkea kuume (yli 38.5 °C) kestää yli 3 vuorokautta
Yhteydenotto muissa tapauksissa
Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.
Hätätapaus - soita 112, jos:
Soita hätänumeroon 112 jos,
nuhakuumeeseen liittyy voimakasta äkillistä rintakipua, hengenahdistusta tai vaikeuksia hengittää normaalisti
Hyödyllistä tietoa aiheesta
Jäikö jokin asia mietityttämään?
Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: