Päivystyshelppi

Allerginen reaktio (vakava)

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Toimi näin eri tilanteissa

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • sinulla tai läheiselläsi on vakavaan allergiseen reaktioon viittaavia oireita (ihon kutina, punoitus (lehahtelulla) ja pistely, joka leviää nopeasti ympäri kehoa)
  • allergiseen reaktioon liittyy kasvojen, kaulan tai limakalvojen on turvotusta

Anafylaktisen reaktion saanut henkilö saattaa oireiden edetessä mennä sokkiin, kurkunpää voi tukkeutua, verenpaine laskea, hengitys ja sydän pysähtyä.

Jos vakavasta allergisesta reaktiosta kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelimesi kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

”Jos anafylaktisen reaktion saaneella tai hänen läheisellään on käyttövalmis adrenaliiniruisku (Jext- tai EpiPen-autoinjektori), sen sisältämä adrenaliini tulee pistää viivytyksettä reiden (tai olkavarren) lihakseen pakkauksen ohjeen mukaan. Ruiskun turhasta käytöstä ei ole muuta haittaa kuin nopeutunut pulssi parinkymmenen minuutin ajaksi. Toinen adrenaliiniannos voidaan antaa tarvittaessa parinkymmenen minuutin kuluttua. Olisikin järkevää pitää mukanaan kahta adrenaliiniruiskua. Hoitoa voi täydentää avaavalla astmalääkkeellä, antihistamiinilla ja kortisonitableteilla.” 

- Terveyskirjasto.fi

Video: adrenaliini-injektorin ohjaus (Allergia- ja astmatalo.fi)Avautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Anafylaksian aiheuttajana voi olla ruoka-aine, hyönteisen pisto, lääkeaine tai jokin muu tekijä.

Jos tiedossa on aiempia rajuja yliherkkyysreaktioita, on tärkeää ennaltaehkäistä anafylaksian mahdollisuus välttämällä reaktion aiheuttajaa ja pitämällä mahdollisesti aiemmin määrätty adrenaliiniruisku (Jext- tai EpiPen-autoinjektori) aina mukana. Myös mahdollinen SOS-passi, johon on merkitty allergiat, on hyvä kuljettaa mukana.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2