Päivystyshelppi

Kurkkukipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on kurkkukipua

Kurkkukipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla parissa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Kurkkukivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla ensisijaisesti yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Kivunlievitys ja ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeää. Kipulääkitys lievittää merkittävästi sekä nielemiskipua, että muuta kipua. Kipulääkkeen ottaminen noin puoli tuntia ennen ruokailua helpottaa syömistä.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Voit arvioida oireitasi tarkemmin Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Kurkkukivun ja nielutulehduksen itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • kurkkukipuun liittyy korkea kuume tai voimakas toispuolinen kurkkukipu
  • oireet kestävät yli viikon

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen tulee hakeutua heti, jos

  • yleistila heikentyy
  • esiintyy suun avaamisen, nielemisen tai hengityksen vaikeutta
  • puhe puuroutuu
  • kaulalla näkyy selvä turvotus
  • kurkkukipu johtuu syövyttävästä aineesta tai vierasesineestä

Jos nielurisatulehduksen aiheuttajaksi laboratoriotutkimusten perusteella osoittautuu streptokokki, potilas hoidetaan aina antibiootilla. Tosin streptokokkinielutulehdus paranee lähes aina itsestäänkin muutamissa päivissä, ja antibiootti jouduttaa tätä keskimäärin vain päivällä parilla.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Nielutulehdus on ihmisen yleisimpiä infektioita. Tavallinen flunssa eli nuhakuume alkaa yleensä nielukivulla, mutta myös välikorvatulehduksiin ja poskiontelotulehduksiin voi liittyä kurkussa tuntuvaa kipua.

Nielurisat tulehtuvat usein näiden ylähengitystieinfektioiden yhteydessä merkkinä virusten leviämisestä koko ylempien hengitysteiden alueelle. Tärkeintä hoidon kannalta on erottaa toisistaan bakteeritauti, jonka yleisin aiheuttaja on A-streptokokki, ja virustauti, joita aiheuttavat eniten tavalliset flunssavirukset.

Virusten aiheuttamat nielutulehdukset ovat oireiltaan hyvin vaihtelevia. Ainoa vaiva voi olla lievä aristus niellessä. Virustulehdukseen liittyy kurkkukivun lisäksi tyypillisesti nuha ja yskä, jotka usein alkavat päivän tai pari nielukivun jälkeen.

Nielutulehduksen tyyppilöydös on punoittava nielu. Jos nielurisat ovat tulehtuneet, ne ovat turpeat ja pinnalla näkyy usein punoituksen lisäksi vaaleita pilkkuja tai peitteitä eli katteita. Yksinään pienet valkeat pilkut nielurisojen uurteissa eivät viittaa streptokokkiin tai tulehdukseen ylipäätään vaan ovat useimmiten vain normaalia eritettä. Flunssaa aiheuttavien virusten synnyttämissä nielutulehduksissa imusolmuke suurentumat ovat harvinaisia (poikkeuksena adenovirus), mutta niitä on lähes aina viruksen aiheuttamassa mononukleoosissa (angiinan tapainen kurkkukipu ilman nuhaa tai yskää), jossa ne voivat säilyä useita viikkoja muun paranemisen jälkeen.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2