Päivystyshelppi

Allerginen nuha

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on allerginen nuha

Nuhaa voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Allergisen nuhan vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi, voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaanAvautuu uuteen ikkunaan.

Allerginen nuha pysyy kurissa tavallisesti antihistamiinitableteilla, joita saa ilman lääkemääräystä apteekista. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Allergisen nuhan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • allergian aiheuttajaa ei tunneta tai oireet eivät pysy riittävästi kurissa itsehoidolla

Ota yhteyttä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Sekä allergiseen että muuhun yliherkkyysnuhaan liittyy aivastelua, kirkasta vuotoa nenästä, nenän tukkoisuutta ja täyttymisen tunnetta nenässä ja sen sivuonteloissa. Allergiseen nuhaan liittyy usein myös silmäoireita, jolloin silmät punoittavat ja kutiavat ja silmäluomet turpoavat jonkin verran.

Ei-allergisessa yliherkkyysnuhassa silmäoireita on vähemmän. Joka viidennellä allergista nuhaa potevalla henkilöllä on myös astmaoireita. Allergista nuhaa voidaan tutkia ihopistokokein tai verikokeilla. Homeallergian diagnosointiin ei ole toistaiseksi pystytty kehittämään kunnollisia testejä. Ei-allerginen yliherkkyysnuha oireilee eniten ulkoilmassa, veto, lämpötilan vaihtelu, tupakansavu, tuoksut ja mausteinen ruoka ovat muita tavallisia ei-allergisen nuhan aiheuttajia.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2