Päivystyshelppi

Jalkaterän tai varpaiden kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on jalkaterän tai varpaiden kipua

Kipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona.  Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Pelkän jalkaterän tai varpaiden kivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Jalkaterän asentovirheistä johtuvia kipua voi helpottaa erilaisilla voimisteluohjelmilla tai omien mittojen mukaan tehdyllä jalkapohjatuella. Hierontaa ja kylmäpakkauksia voi kokeilla kipuihin.

Jännekalvon tulehduksen (Plantaarifaskiitti) aiheuttamaan kipuun voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa. Oireisiin auttaa myös jalkaterän venyttely, johon on saatavissa siihen tarkoitettuja yövenytyslastoja.

Diabeetikon päivän rutiineihin kuuluu jalkojen kunnon tutkiminen, kuivan ihon rasvaaminen ja ihon rikkoutumien hoito tulehdusten estämiseksi, sillä diabeetikoiden jalkaterien tunto on usein heikentynyt.

Alaraajan kipujen itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohje: Jalkaterän tai varpaiden vamma

Hakeudu hoitoon, jos:

  • jalkaterän tai varpaiden kipu alkaa äkillisesti ja jalka on kylmä, voimaton ja tunnoton
  • jalkaterässä tai varpaissa on kivun lisäksi voimakkaita tulehduksen merkkejä (punoitusta, kuumotusta, turvotusta)

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Omaan terveyskeskukseen on hyvä olla yhteydessä myöhemmin, jos

  • kiputila pitkittyy eikä kotihoidosta ole riittävästi apua

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Iän myötä jalan koko rakennelma muuttuu rappeutumisen seurauksena. Ylipaino ja ikääntyminen muuttavat jalan normaalia holvirakennetta, ja erityisesti jalan poikittaisholvin madaltuminen altistaa jalan kiputiloille. Huonot jalkineet voivat altistaa jalan virheasennolle, yksipuolinen rasitus taas voi kohdistaa kuormituksen epätasaisesti. Vähitellen rasitus voi johtaa pysyvämpiin muutoksiin.

Yksi yleisimpiä rasituksen aiheuttamia muutoksia on vaivaisenluu, jossa ukkovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin.

Kipuja voi aiheuttaa myös hermopinne, joka on hermoon kohdistuva puristus. Jalkaterän turvotus, ahdas korkeakorkoinen kenkä, päkiöiden rasitus, vamma, lattajalka tai nivelreuma voivat aiheuttaa puristusta. Joskus vaiva ilmenee raskauden aikana. Hermon pinnekohta on kipeä ja aristaa painettaessa tai puristettaessa. Pinnekohtaa koputettaessa voi tuntua kihelmöivää kipua varpaisiin päin.

Jalkapohjan jännekalvon kiputila eli plantaarifaskiitti aiheuttaa kipua kantaluun etuosan alla sekä tätä kohtaa painaessa, että kävellessä. Röntgenkuvassa nähdään usein "luupiikki", joka ei kuitenkaan ole vaivan syy vaan seuraus.

Kihti esiintyy yleensä isovarpaan tyvinivelessä ja oireena on yleensä tyvinivelen kivulias tulehdus. Nivel on punoittava ja erittäin arka.

Diabeteksen aiheuttaman hermosairauden (neuropatian) tyypillisiä oireita ovat pistely, puutumisen tunne ja kipu jalkaterien alueella.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2