Päivystyshelppi

Märkäerite kynnen alta

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on kynsivallintulehduksen oireita

Tulehdusta voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Kynsivallintulehduksen vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Tulehtunut kynsivalli tulee huuhdella juoksevalla vedellä ja voidella hydrokortisonivoiteella, jossa on bakteerien ja hiivojen kasvua estäviä aineita. Hoidon tulee kestää vähintään 4 viikkoa. Tärkeää on suojata kynsivalli kosteudelta, mekaaniselta hankaukselta ja likaantumiselta tarvittaessa suojakäsineillä tai muutoin suojaten. Sisään kasvaneen kynnen ehkäisyssä tärkeintä ovat tarpeeksi väljät jalkineet.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • kynsivallintulehduksen oireet eivät helpotu hyvästä itsehoidosta huolimatta muutamassa päivässä

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kroonistuneessa tulehduksessa kynsivalli ei välttämättä enää punoita eikä märkää enää tule ulos. Kynsi kärsii ja siihen voi tulla tulee poikittaisia vakoja sekä kuoppia. Kroonistuneen tulehduksen taustalta löytyy usein ihon jatkuva altistuminen kosteudelle tai ihosairaus. Jos jaloissa ja käsissä on huono verenkierto, kynsivallit voivat tulehtua talvisin ilman muita altistuksia. Aina kynsivallin tulehdukseen ei löydy altistavaa tekijää.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2