Päivystyshelppi

Kynnen irtoaminen

Kynsi voi irrota kokonaan tai osittain. Tavallisimmin kynnen irtoaminen johtuu kynteen kohdistuneesta voimakkaasta iskusta tai kynnen jäämisestä puristuksiin. Huonosti istuvat jalkineet voivat aiheuttaa kynnen irtoamisen pitkiä matkoja juostessa tai vaellusretkellä. Aikuisella ilman vammaa tai rasitusta tapahtuva kynnen irtoaminen voi johtua tuntemattomasta syystä, lääkityksen haittavaikutuksesta, sekä olemassa olevasta sairaudesta. Niitä voi olla esimerkiksi ihotauteihin kuuluva psoriaasi tai infektioihin kuuluva enterorokko.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Irronnutta kynttä ilman epäilyä luunmurtumasta voi hoitaa itse kotona puhdistamalla ja peittämällä vamma-alue puhtailla sidostarpeilla. Irtoavaa kynsilevyä voi joutua pitämään paikallaan laastarin avulla viikon tai pari. Kynnen alle vuotava veri voi aiheuttaa painetta ja sen seurauksena kipua. Kipua voidaan helpottaa puhkaisemalla kynsi kuumennetulla metallipiikillä (esimerkiksi paperiliittimen pää), jolloin kynnen alle pakkautunut veri pääsee purkautumaan ulos. Toimenpide on kivuton.

Kipua voi hoitaa myös apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • kynnen irtoamisen lisäksi raajassa on muita vammoja tai epäilet luunmurtumaa

  • sairastat diabetesta

  • Kynsi tai kynsiä on irronnut ilman selkeää syytä.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Kynnen irtoaminen ei tavallisesti ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3