Päivystyshelppi

Kynnen irtoaminen

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • kynsi on irronnut

Kynnen irtoamista voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona.  Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Kynnen irtoamisen vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla ensisijaisesti yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa  päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Kun kynsi alkaa irrota kokonaan, se kannattaa useimmiten sitoa esimerkiksi laastarilla paikoilleen 1-2 viikoksi. Antiseptisiä voiteita tai liuoksia ei tarvita, ellei ilmene infektio-oireita (punoitus, kuumotus, turvotus) . Kynnen alle vuotava veri aiheuttaa painetta ja sen seurauksena kipua. Kipua voidaan helpottaa purkamalla kynnen alle pakkautunut veri. Kynsi puhkaistaan kuumalla metallilla (esimerkiksi kuumennettu paperiliittimen pää), jolloin verenpurkauma pääsee kynnen alta pois ja paineen aiheuttama kipu helpottaa. Toimenpide on kivuton.

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • irronneen kynnen alueelle ilmenee infektion merkkejä (turvotus, punoitus ja kuumotus)

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Trauman aiheuttama kudostuho ja verenvuoto kynnen alla voivat olla kivuliaita. Kynnen alue kipeytyy uudestaan, kun kynsi irtoaa ensin osittain, ja lopulta kokonaan. Uusi kynsi lähtee kasvamaan samaan aikaan hiljalleen irtoavan kynsilevyn alla.

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2