Päivystyshelppi

Suun kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on suun kipua

Suun kipua voi ensisijaisesti hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Pelkän suun kivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

B-vitamiineista on usein apua suun kivun hoidossa. Yksi B-monivitamiinitabletti päivässä 3–4 kuukauden ajan korjaa puutteen. Suun kuivuutta voi vähentää huuhtomalla suuta usein vedellä, pureskelemalla ksylitolipurukumia tai imemällä ksylitolipastilleita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suuret määrät ksylitolia voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia.

Hammastahnan vaihtaminen sellaiseen, jossa ei ole vaahtoavaa ainetta (natriumlauryylisulfaattia) saattaa myös helpottaa oireilua.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Suun kuivuus voi johtua hengittämisestä suun kautta ja syljen eritystä vähentävistä lääkeaineista. Suun kasvaimet, limakalvojen valkotäpläisyys, kielen sairaudet ja limakalvohaavaumat (esimerkiksi aftat ja herpes) aiheuttavat suun kipua.

Kiiltävä kipeä kieli voi olla merkki vitamiinien tai raudan puutteesta tai hiivatulehduksesta. Suun kipu voi myös liittyä muihin sairaustiloihin, kuten keliakia, mahahapon nousemisesta suuhun, tai diabetes. Joskus suun kivulle ei löydy syytä.

Syöpää sairastavilla voimakkaat kipulääkkeet ja solusalpaajahoito sekä sädehoito aiheuttavat suuhun toiminnallisia vaivoja: suun kuivumista ja limakalvojen vaurioita sekä tulehduksia ja hampaiden reikiintymistä. Suusyövässä limakalvo vaurioituu ja suussa esiintyy parantumattomia haavoja tai kovareunaisia haavaumia.

Etenkin loppukesällä ja syksyllä ilmenee kuumetautia, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla, kuten pakaroissa eli enterorokko. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa.

Sairaalahoitoa vaativa vakava tulehdus suun alueella aiheuttaa vaikeuksia niellä, puhua, avata suuta ja kääntää päätä sekä hankaloittaa usein myös hengitystä. Korkea kuume ja oireiden nopea kehittyminen ovat merkkejä vakavasta infektiosta. Jos havaitset yhdenkin näistä oireista, ota pikaisesti yhteyttä terveydenhuoltoon.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2