Päivystyshelppi

Suun alueen haava tai ruhje

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet saanut suun alueen haavan tai ruhjeen

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Suun alueen haavan tai ruhjeen hoito riippuu vamman koosta, muodosta ja syvyydestä sekä paikasta. Kookkaat haavat hoidetaan liimaamalla tai ompelemalla noin 6 tunnin kuluessa tapaturmasta. Likaiset haavat ja eläinten/ihmisen puremat voivat tulehtua tai vaatia muita hoitotoimenpiteitä. Tarkista jäykkäkouristusrokotuksen tarve omalta terveysasemaltasi tai työterveyshuollosta. Likaisten haavojen yhteydessä tehosteannos pistetään, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut enemmän kuin 10 vuotta aikaa.

Pienet limakalvohaavat paranevat itsekseen, eivätkä vaadi toimenpiteitä.

Hammastapaturma, jossa hammas tai hampaat siirtyy pois paikoiltaan tai hammas irtoaa kokonaan edellyttää nopeasti yhteydenottoa hammaslääkäripäivystykseen.

Mikäli oireet jatkuvat pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Haavan kotihoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohje: Hampaan irtoaminen

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • suun alueen haava tai ruhje vaikeuttaa hengittämistä
  • suun alueen haava on teräaseen aiheuttama
  • haava vuotaa runsaasti verta

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Pelkät pinnalliset haavat suun alueella eivät ole vaarallisia. Isot suun tai limakalvojen haavat tulee tarkistuttaa terveydenhuollon ammattilaisella.

Suun alueen ruhjeiden vakavuus riippuu vamman aiheuttamasta voimasta. Liikenneonnettomuudet, jossa kasvojen alue osuu auton kojelautaan tai kova nyrkinisku kasvoihin aiheuttavat haavojen ja ruhjeiden lisäksi myös murtumia (alaleukamurtumat ja hammastapaturmat).

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2