Päivystyshelppi

Hammassärky

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • hammassärky ei helpota kipulääkkeillä tai särkyyn liittyy hampaan kohdalle nouseva patti kaulalle
  • viisaudenhampaan poiston jälkeinen verenvuoto ei tyrehdy tai 3. päivänä alkaa sietämätön kipu ja korkea kuume

Ota yhteyttä hammaslääkäripäivystykseen. Jos hammassärky helpottuu kipulääkkeellä siedettäväksi eikä särkyyn liittyy kasvojen turvotusta tai kuumeilua voi hoitoon hakeutua seuraavana päivänä.

Parhaan hoidon hammassärkyyn saa hammaslääkäripäivystyksestä. Kipukohtaa voi hautoa kylmällä tai kuumalla. Kipulääkitys on usein tarpeen. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hammassäryn itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Hammassäryn ensiapu on ottaa kotona kipulääkettä. Mikäli särky loppuisikin, on aina syytä selvittää sen syy. Hammasluuhun edennyt reikä voidaan paikata. Joskus märkäpesäkkeellinen hammas poistetaan.

Oireileva hammasytimen tulehdus on tavallisin syy hakeutua ensiapuun hammaslääkärin vastaanotolle. Ensiapu käsittää tulehtuneen kudoksen poiston ja paikallisen lääkityksen sekä kipulääkkeen. Hoitamattomana hammasinfektiot voivat aiheuttaa vakavia tulehduksia esimerkiksi leukaluihin tai sydämeen.

Viisaudenhampaan tavallisin ongelma on ympäröivän ikenen tulehdus. Tulehdus hoidetaan hampaan poistolla. Osalle tulee ongelmia poiston jälkeen, tavallisin näistä on hammaskuopan tulehdus, joka alkaa sietämättömällä kivulla noin 3. päivänä poiston jälkeen. Tällaisessa tilanteessa tai jos kuume nousee korkeaksi, verenvuoto ei tyrehdy omahoidosta huolimatta tai lääkkeet aiheuttavat haittavaikutuksia, on syytä ottaa yhteyttä hoitopaikkaan.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2