Päivystyshelppi

Olkapään kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on olkapään kipua

Ota yhtyettä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Lievät limapussin tulehdukset paranevat yleensä itsestään 1–2 viikossa, kun niiden aiheuttajana oleva rasitus lakkaa. Tulehduskipulääkkeet ja paikallinen kylmähoito saattavat auttaa.

Jos olkapää kipeytyy selvästi rasituksen tai vamman (isku tai venähdys) seurauksena, ensihoito on kipeän raajan pitäminen levossa. Olka- ja kyynärnivelen seudun kiputilaan auttaa usein kantoside (mitella), joka asetetaan niin, että kyynärnivel on noin 90 asteen kulmassa. Kipeää rajaa ei tule kuitenkaan pitää paikallaan muutamaa päivää kauemmin, eikä kantosidettä tule käyttää kyynärniveltä alempana olevien vaivojen hoidossa. Särkylääkkeestä voi olla apua olkapään kivun hoidossa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Katso tarvittaessa toimintaohje: Olkapään tai olkavarren vamma

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Yläraajojen tehtävä monenlaisten työ- ja harrastustoimien välineenä saa raajat kipeytymään erityisesti vammojen ja rasitustilojen vuoksi. Tyypillisimpiä kipujen syitä ovat jännetupen tulehdukset ja jänteen rasitustilana tenniskyynärpää sekä olkanivelen seudun monenlaiset vaivat.

Limapussit (bursat) ovat nesteen täyttämiä pusseja, joita kehossa on noin 160. Ne vähentävät lihasten, jänteiden tai luiden välistä hankausta ja tasaavat rasitusta. Liiallinen rasitus sekä toistuvat pienet iskut tai revähdykset voivat kuitenkin saada limapussit ärtymään ja tulehtumaan. Myös reumaattiset tulehdukset herkistävät limapussin tulehduksille. Tyypillisiä limapussin tulehduksen sijaintipaikkoja ovat olkanivel, kyynärpää, olkapää, polvi ja reisiluun iso sarvennoinen (reisiluun yläosan uloin kohta). Olkapään limapussitulehduksen oireet voivat olla samantapaisia kuin kiertäjäkalvosinoireyhtymässä. Taudinkuva on yleensä rajumpi olkapään kipeytyessä nopeasti siinä määrin, että kaikki liikuttelu on kivuliasta.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2