Päivystyshelppi

Nivelen sijoiltaan meno tai virheasento

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

 • nivel on mennyt sijoiltaan
 • nivel on virheasennossa

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Sijoiltaan mennyt olkanivel vaatii paikalleen asettamista välittömästi. Tässä yhteydessä myös tarkistetaan käden verenkierron ja hermojen toiminta. Hoito vaatii usein myös röntgenkuvan ottamista mahdollisten murtuminen havaitsemiseksi.

Polvilumpion sijoiltaanmeno paranee yleensä hyvin. Polvinivel on usein aluksi syytä tyhjentää sinne mahdollisesti kertyneestä verestä. Polvi voidaan myös kuvata mahdollisen murtuman havaitsemiseksi.

Sijoiltaan mennyt sorminivel vaatii vaurioituneen sormen lastoituksen 1-2 viikkoa. Sormen nivelsidevamma voi olla kipeä vielä sen jälkeen pitkänkin aikaa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen. 

Hätätapaus - soita 112, jos:

 • et pääse ylös tai pysty liikkumaan omin avuin

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Sijoiltaan mennyt nivel on kipeä ja liikutteluarka ja siinä voi olla virheasento.

Tyypillisesti olkanivel menee sijoiltaan kaatumisen yhdessä tai yläraajan äkillisen riuhtaisun seurauksena tai olkaniveleen kohdistuneen voimakkaan iskun seurauksena, kun olkapää vääntyy tai kiertyy voimakkaasti. Vammautunut käsi on usein pakkoasennossa: olkapää on kiertynyt eteenpäin ja käsi roikkuu vartalon sivulla, koska nostaminen ei onnistu. Olkanivelen sijoiltaanmeno voi vaurioittaa kainalohermoa.

Polvilumpio voi mennä sijoiltaan ilman, että polven muut rakenteet olennaisesti vaurioituvat. Tyypillinen vammamekanismi on polven vääntyminen sisäänpäin nivelen ollessa koukistuneena. Tällöin polvilumpio luiskahtaa paikaltaan ulospäin. Samalla syntyy repeämä lumpion sisäsyrjällä olevaan kalvoon. Lumpio voi mennä itsestään paikoilleen polvea suoristettaessa, mutta polvi turpoaa niveleen kertyvän nesteen vuoksi, eli polvilumpion sisälle kertyy verta (ns. veripolvi) ja lumpion sisäsyrjällä tuntuu kipua.

Sorminivelet voivat vääntyä yli ääriasennon, jolloin sijoiltaanmeno vaurioittaa nivelsidettä ja aiheuttaa sekä kipua että turvotusta, myöskään liikuttelu ei onnistu. Sorminivelten sijoiltaanmenot ovat tyypillisiä vammoja esim. pallopeleissä tai kaaduttaessa.

Lisää tietoa aiheesta:

 • Olkanivelen sijoiltaanmeno (Terveyskirjasto.fi)Avautuu uuteen ikkunaan
 • Polvivamma (Terveyskirjasto.fi)Avautuu uuteen ikkunaan
 • Nivelvammat (Niveltalo)Avautuu uuteen ikkunaan
 • Etkö ole varma mitä tehdä?

  SOITA 116117

  Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

  Päivystyshelppi, versio 1.2