Päivystyshelppi

Nivelen turvotus, kuumotus, punoitus

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • nivelessä on turvotusta, kuumotusta tai punoitusta

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Lievät limapussin tulehdukset eli bursiitit paranevat yleensä itsestään 1–2 viikossa, jos tulehduksen aiheuttaja saadaan poistettua. Ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet ja paikallinen kylmähoito saattavat auttaa tulehduksen oireiden lievittämisessä.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Bakteerin aiheuttamat niveltulehdukset voivat olla rajuoireisia. Nivel turpoaa muutamassa päivässä ja alkaa myöhemmin punoittaa. Tulehdukseen liittyy usein korkeaa kuumetta (runsaalla puolella sairastuneista), mutta tauti voi olla kuumeetonkin. Noin 90 %:ssa tapauksista infektio on vain yhdessä nivelessä. Yleisimpiä kohteita ovat suuret nivelet: polvet, lonkat, olkapäät, ranteet ja nilkat. Nivelen bakteeritulehdus voi alkaa joissain tapauksissa myös nivelen leikkauksesta tai tähystyksestä tai niveleen ruiskutetusta lääkkeestä.

Virusten aiheuttamat niveltulehdukset esiintyvät yleensä jonkin muun sairauden yhteydessä.

Reaktiivisilla niveltulehduksilla eli artriiteilla tarkoitetaan niveltulehduksia, jotka syntyvät jonkin infektion seurauksena immunologisina jälkitauteina. Tavallisia reaktiivisen artriitin aiheuttajia ovat yersinia, salmonella ja kampylo -bakteerit sekä sukupuolitauteja aiheuttava Chlamydia trachomatis.

Ihmisen kehossa on monia nesteen täyttämiä limapusseja eli bursia, joiden tehtävänä on vähentää lihasten, jänteiden tai luiden välistä hankausta ja tasata rasitusta. Liiallinen rasitus sekä toistuvat pienet iskut tai revähdykset voivat saada nämä kehon limapussit ärtymään ja tulehtumaan. Myös reumaattiset tulehdukset herkistävät limapussin tulehduksille eli bursiitille. Tyypillisiä limapussin tulehduksen sijaintipaikkoja ovat olkanivel, kyynärpää, olkapää, polvi ja reisiluun yläosan uloin kohta. Esimerkiksi kyynärpäässä ihon alla oleva pinnallinen limapussi voi ärtyä hyvinkin pienestä hankauksesta ja nivelen kohta turpoaa, punoittaa ja on kipeä. Painellen on tunnettavissa selvä nesteen täyttämä kohta. Jos tulehdus on bakteerien aiheuttama, kyynärpäässä on lisäksi laajaa punoitusta ja potilaalle voi nousta kuume.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2