Päivystyshelppi

Hengenahdistus

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on äkillisesti alkanut hengenahdistus
Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanottoon tai päivystykseen.

Päivystykseen on syytä hakeutua, jos hengenahdistus alkaa äkillisesti uutena oireena. Jos hengenahdistuksen syy on tiedossa (esimerkiksi astma tai paniikkikohtaus), sitä voi hoitaa aikaisemmin terveydenhuollon ammattilaiselta saatujen ohjeiden mukaan.

Hengitystieinfektioon voi liittyä lievää hengenahdistusta, jonka vuoksi ei ole välttämätöntä hakeutua päivystykseen, jos yleisvointi pysyy hyvänä. Oireiden jatkuessa hoidon tarpeen arvio tulee tehdä uudelleen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • vaikeutunut hengitys ei korjaannu nopeasti tai tilanne pahenee
  • hengenahdistus johtuu vierasesineestä
  • hengenahdistukseen liittyy rintakipua
  • hengitysvaikeudesta kärsinyt menettää tajuntansa

Jos hengitysvaikeudesta kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden turvaamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Hengenahdistuksen voi jaotella sen alkamisen nopeuden mukaan: a) äkillisesti alkava hengenahdistukseen, b) parin päivän sisällä kehittyvään hengenahdistukseen ja c) hitaasti kehittyvään hengenahdistukseen.

Äkillisen hengenahdistuksen aiheuttajia voivat ovat mm. vierasesineen joutuminen henkitorveen, äkillinen astmakohtaus tai keuhkoahtaumataudin vaikeutuminen, ilmarinta, keuhkoveritulppa (keuhkoembolia) tai vakava allerginen reaktio (anafylaksia).

Parin päivän sisällä kehittyvään hengenahdistukseen syynä voi olla keuhkojen tulehdustila, astman pahenemisvaihe tai nopeasti kehittyvä sydämen vajaatoiminta.

Hitaasti kehittyvän hengenahdistuksen syynä on yleisimmin jokin keuhkosairaus kuten keuhkoahtaumatauti. Keuhkoahtaumataudin yhteydessä hengenahdistus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Muita hitaasti pahenevaa hengenahdistusta aiheuttavia sairauksia ovat mm. sydämen vajaatoiminta ja anemia.

Paniikkikohtaus voi aiheuttaa hengenahdistuksen tunnetta. Tällöin tuntuu kuristumisen, hengenahdistuksen ja tukehtumisen tunnetta. Hengitys on tiheää ja syvää (hyperventilaatio). Oire johtuu paniikkikohtaukseen liittyvästä psyykkisestä reaktiosta, ei hengitystieperäisestä syystä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2