Hengenahdistus
Hengitysilman riittämättömyys ilmenee epämiellyttävänä tuntemuksena hapen loppumisesta. Hengitysteiden ahtautuessa tai mennessä kokonaan tukkoon, ilma ei kulje normaalisti ja siitä seuraa äkillinen, voimakas tukehtumisen tunne. Yleisempää on kuitenkin, että hengenahdistus kehittyy hitaammin. Aluksi hengästymistä voi tuntua vain ruumiillisessa rasituksessa, mutta sairauden vaikeutuessa voi henkeä ahdistaa jo levossakin. Hengenahdistusta esiintyy monien sairauksien yhteydessä.
Epäiletkö koronavirustartuntaa?
Koronaviruksen aiheuttama tauti on äkillinen hengitystietulehdus. Oireet ovat flunssan kaltaisia. Pelkkien oireiden perusteella on mahdotonta sanoa, onko kyseessä koronaviruksen vai jonkin muun flunssaviruksen aiheuttama tauti. Tartunnan todennäköisyyttä voit arvioida Koronabotin tai Omaolon koronavirustaudin oirearvion avulla.
- Koronabotti (Hus.fi)Avautuu uuteen ikkunaan
- Omaolon koronavirustaudin oirearvio (Omaolo.fi)Avautuu uuteen ikkunaan
Lisätietoa koronaviruksesta löydät Terveyskylän Infektiotalon Koronavirus (Covid-19) -osiosta.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- sinulla on äkillisesti alkanut hengenahdistus
Päivystykseen on syytä hakeutua, jos hengenahdistus alkaa äkillisesti uutena oireena. Jos hengenahdistuksen syy on tiedossa (esimerkiksi astma tai paniikkikohtaus), sitä voi hoitaa aikaisemmin terveydenhuollon ammattilaiselta saatujen ohjeiden mukaan.
Hengitystieinfektioon voi liittyä lievää hengenahdistusta, jonka vuoksi ei ole välttämätöntä hakeutua päivystykseen, jos yleisvointi pysyy hyvänä. Oireiden jatkuessa hoidon tarpeen arvio tulee tehdä uudelleen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- vaikeutunut hengitys ei korjaannu nopeasti tai tilanne pahenee
- hengenahdistus johtuu vierasesineestä
- hengenahdistukseen liittyy rintakipua
- hengitysvaikeudesta kärsinyt menettää tajuntansa
Jos hengitysvaikeudesta kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden turvaamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Hengenahdistuksen voi jaotella sen alkamisen nopeuden mukaan: a) äkillisesti alkava hengenahdistukseen, b) parin päivän sisällä kehittyvään hengenahdistukseen ja c) hitaasti kehittyvään hengenahdistukseen.
Äkillisen hengenahdistuksen aiheuttajia voivat ovat mm. vierasesineen joutuminen henkitorveen, äkillinen astmakohtaus tai keuhkoahtaumataudin vaikeutuminen, ilmarinta, keuhkoveritulppa (keuhkoembolia) tai vakava allerginen reaktio (anafylaksia).
Parin päivän sisällä kehittyvään hengenahdistukseen syynä voi olla keuhkojen tulehdustila, astman pahenemisvaihe tai nopeasti kehittyvä sydämen vajaatoiminta.
Hitaasti kehittyvän hengenahdistuksen syynä on yleisimmin jokin keuhkosairaus kuten keuhkoahtaumatauti. Keuhkoahtaumataudin yhteydessä hengenahdistus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Muita hitaasti pahenevaa hengenahdistusta aiheuttavia sairauksia ovat mm. sydämen vajaatoiminta ja anemia.
Paniikkikohtaus voi aiheuttaa hengenahdistuksen tunnetta. Tällöin tuntuu kuristumisen, hengenahdistuksen ja tukehtumisen tunnetta. Hengitys on tiheää ja syvää (hyperventilaatio). Oire johtuu paniikkikohtaukseen liittyvästä psyykkisestä reaktiosta, ei hengitystieperäisestä syystä.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: