Päivystyshelppi

Hengenahdistus

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Hengenahdistus tai hengitysilman riittämättömyys ilmenevät epämiellyttävänä tuntemuksena hapen loppumisesta. Hengitysteiden ahtautuessa tai mennessä kokonaan tukkoon, ilma ei kulje normaalisti ja siitä seuraa äkillinen, voimakas tukehtumisen tunne. Yleisempää on, että hengenahdistus kehittyy hitaammin. Hengenahdistusta ilmaantuu usein ensin rasituksen aikana ja ihminen kokee hengästyvänsä tavallista nopeammin. Sairauden tai terveysongelman vaikeutuessa henkeä voi ahdistaa myös levossa.

Hengenahdistusta esiintyy monien fyysisten ja psyykkisten sairauksien kuten astman, sydänsairauksien ja paniikkihäiriön yhteydessä. Myös esineen tai ruuan joutuminen kurkunpäähän tai henkitorveen, häkämyrkytys, keuhkoveritulppa, hengitystieinfektiot, allergiset reaktiot ja vammat voivat aiheuttaa hengenahdistusta.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Paniikkihäiriöstä tai tunnekuohun aiheuttamasta liikahengityksestä johtuvaa ilman loppumisen tunnetta voi hoitaa itse rauhoittumalla ja keskittymällä rauhalliseen hengittämiseen. Tarkemmat ohjeet paniikkikohtauksen ja liikahengityksen itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • hengenahdistus on alkanut äkillisesti ilman selkeää syytä

  • tunnekuohun aiheuttamasta liikahengityksestä tai paniikkikohtauksesta johtuva hengenahdistus ei ole tuttua tai oireet ovat tavallista voimakkaampia.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112 jos,

  • hengenahdistus on alkanut äkillisesti ja se on voimakasta

  • hengenahdistuksen lisäksi oireena on rintakipua

  • hengenahdistus johtuu hengitysteihin joutuneesta vierasesineestä

  • sinulla on hengenahdistusta ja olet loukannut rintakehää

  • hengenahdistuksen lisäksi sinulla on korkea kuume ja yleistila alentunut.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3