Paleltuma
Paleltuman ensioireita ovat pistelyn tunne ja valkoisen alueen ilmaantuminen iholle. Suomen talvisissa olosuhteissa paleltumat ovat melko yleisiä, erityisesti lämpötilan ollessa alle –20 C astetta. Tavallisin on paikallinen paleltuma, joka aiheuttaa paleltuma-alueella pistelyä ja värin muutoksia. Vakavan paleltumavamman yhteydessä iholle ilmaantuu tunnottomuutta ja rakkuloita.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- paleltumavammaan liittyvät ihon värin muutokset, tunto ja lämpö eivät palaudu tunnin sisällä vamman havaitsemisesta
Pienet ja lievät paleltumat voidaan hoitaa kotona. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- paleltumavammoja on havaittavissa laajoilla alueilla
- paleltunut henkilö on huonosti heräteltävissä
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Paleltuman hoidossa on tärkeää, että paleltunutta aluetta lämmitetään nopeasti 37–40-asteisessa vedessä noin 20–30 minuutin ajan. Paleltunutta aluetta ei saa sulattaa avotulen lämmössä, koska tunnottomuuden vuoksi voi vahingossa syntyä palovamma.
Lämmitys saattaa aiheuttaa paleltuma-alueella kipua, jonka hoitamiseksi voidaan tarvita kipulääkitystä. Aluetta ei saa hieroa eikä hangata. Paleltumavammojen ehkäisyksi ei pidä käyttää pakkasvoiteita, koska ne saattavat lisätä paleltumariskiä. Kylmällä säällä kannattaa pukeutua lämpimiin ja kosteutta eristäviin vaatteisiin sekä välttää nestehukkaa.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: