Päivystyshelppi

Nenän tukkoisuus

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on nenän tukkoisuutta

Tukkoisuutta voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Nenän tukkoisuuden vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen.  Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Nenän tukkoisuuden syitä voi itse selvittää pohtimalla tukkoisuuden alkamisajankohtaa (liittyikö flunssaan, siitepölyaikaan, asuin- tai työpaikan vaihdokseen, lääkityksen aloittamiseen) ja esiintymistä (vuoden- ja vuorokaudenajan mukainen vaihtelu). Jos ilmeinen syy löytyy, se luonnollisesti tulisi poistaa tai lievittää sen vaikutusta. Selvästi tukkoisuutta aiheuttavia tekijöitä tulee välttää, eikä ilmeisten aiheuttajien jatkoselvittämiseksi tarvita esimerkiksi allergiatutkimuksia.

Nenän limakalvon verisuonia supistavien aineiden lyhytaikaisella käytöllä voi tukkoisuus helpottaa, mutta pidempiaikainen käyttö aiheuttaa ja ylläpitää tukkoisuutta, eikä näitä lääkkeitä tule käyttää viikkoa kauemmin.

Limakalvojen kuivumista voi hoitaa apteekista saatavilla A-vitamiinitipoilla. Myös nenän huuhtelu apteekista saatavalla nenähuuhtelukannulla (ns. "sarvikuono") voi helpottaa pitkällisen tukkoisuuden oireita, olipa tukkoisuuden syynä mikä tahansa.

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • nenän tukkoisuus jatkuu eikä itsehoidosta ole riittävästi apua 

Ota yhteyttä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Tavallisimpia syitä nenän jatkuvaan tukkoisuuteen ovat ympärivuotinen allerginen nuha ja nenän polyypit eli varrelliset limakalvon liikakasvamat. Harvinaisempana syynä ovat nenän rakenneviat, erityisesti väliseinän vinous, mistä voi aiheutua jatkuvasti saman puolen tukkoisuus.

Nenän limakalvojen kuivuminen pakkasella ja kuivassa huoneilmassa voi aiheuttaa tukkoisuuden tunnetta. Tupakoitsijan nenän tukkoisuuden syynä on usein tupakansavun aiheuttama nenän limakalvon ärsytys ja turvotus. Normaalistikin aamuisin nenän limakalvoilla esiintyy turvotusta, joka saattaa alkaa heti sängystä noustua, mutta helpottaa jonkin aikaa jalkeilla oltua. Monille tämä merkitsee huomattavaa tuhistelua ja nenän vetistä vuotamista aamuisin. Tällainen ns. vasomotorinen nuha liittyy lämpötilan vaihteluihin. Ajoittaisista syistä yleisin on siitepölykauteen rajoittuva heinänuha.

Muita syitä ovat erityisesti kylmään vuodenaikaan liittyvä kuivan sisäilman ja kylmän ulkoilman aiheuttama nenän tukkoisuus, pitkällinen poskiontelotulehdus sekä joidenkin lääkeaineiden pitkäaikainen käyttö. Kylmän aiheuttamaa nenän tukkoisuutta voi vähentää käyttämällä talvella nenän edessä huivia tai muuta suojaa.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2