Päivystyshelppi

Kohonnut verensokeri ja ketoasidoosi diabeetikolla

Diabeetikon verensokerin noustessa tavallinen oire on ajattelun hitaus ja väsymys. Kun verensokeri nousee yli 10mmol/l, erittyy ylimääräinen sokeri virtsaan. Sokerin erittyminen virtsaan aiheuttaa lisääntynyttä virtsan määrää ja janon tunnetta. Verensokerin nousu voi aiheuttaa myös muita oireita, kuten näköhäiriöitä tai jalkapohjien puutumista. Ikäihmisillä kohonnut verensokeri voi aiheuttaa yleisvoinnin heikkenemistä tai sekavuutta. Jos verensokerin kohoaminen johtuu insuliinin puutoksesta, voi seurauksena olla ketoaineiden kehittyminen elimistöön. Ketoaineiden kehittymisen aiheuttamia oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi ja oksentelu. Elimistön ketoainepitoisuuden nousu voi johtaa elimistölle vaaralliseen tilaan, jota kutsutaan ketoasidoodiksi eli happomyrkytykseksi.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Insuliinihoitoista diabetesta sairastava voi korjata äkillisesti nousseita verensokeriarvoja itse omilla henkilökohtaisilla insuliineillaan lääkärin tai diabeteshoitajan antamien ohjeiden mukaisesti.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • kohonnut verensokeri ei korjaannu omilla insuliineilla ohjeiden mukaisilla annoksilla

  • ketomittarilla tehty mittaus osoittaa ketoaineiden olevan koholla

  • yleisvointi on heikentynyt

  • koholla olevien verensokeri arvojen lisäksi oireena on vatsakipua, pahoinvointia tai oksentelua.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • koholla olevien verensokeriarvojen lisäksi oireena on uneliaisuus, sekavuus, puuskuttava tai tihentynyt hengitys, makea asetonin kaltainen haju hengityksessä, verenpaineen lasku tai tajunnan aleneminen. Oireet voivat olla merkki ketoasidoosista.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3