Päivystyshelppi

Diabeetikon alhainen verensokeri

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sairastat tai läheisesti sairastaa diabetesta ja verensokerisi laskee alas eikä sokeripitoisten juoman tai ruuan nauttimisesta ole apua

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Verensokeri on liian alhainen, kun veriplasman glukoosiarvo on alle 4,0 millimoolia litrassa. Tilaa kutsutaan hypoglykemiaksi. Hypoglykemiaa esiintyy silloin tällöin useimmilla tyypin 1 diabetesta sairastavilla, jotka käyttävät insuliinia. Sen sijaan useimmat suun kautta käytettävät tyypin 2 diabeteksen lääkkeet eivät aiheuta liian alhaisia verensokeriarvoja.

Alhaisen verensokerin itsehoito

Insuliinituntemus tarkoittaa insuliinisokkia edeltäviä hälytysmerkkejä, jolloin diabetesta sairastava voi vielä estää verensokerin laskun nauttimalla nopeasti ruokaa tai juomaa. Alhaisen verensokerin korjaaminen pitää aloittaa heti, kun ensimmäiset siitä varoittavat oireet ilmestyvät.

Alhaisen verensokerin oireita (insuliinituntemuksia) ovat:

  • Hikoilu, heikotus, vapina, kalpeus
  • Poikkeava käytös: ärtyisyys, levottomuus
  • Epäselvä puhe
  • Näön hämärtyminen ja kaksoiskuvat
  • Horjuva liikkuminen

Hoitona on nopeasti imeytyvän hiilihydraatin nauttiminen. Useimmilla insuliinia saavilla diabeetikoilla esiintyy joskus hypoglykemiaa. Heitä opetetaan tunnistamaan siihen liittyvät oireet ja varmistamaan alhainen sokeriarvo kotimittauksella. Yleensä hypoglykemia korjaantuu helposti, kun nautitaan nopeasti imeytyvää hiilihydraattia (sokeria tai tärkkelystä).

Jos henkilö on tajuissaan ja pystyy itse pitämään lasia kädessä, anna hänelle sokeripitoista juotavaa tai syötävää, esimerkiksi 4–8 sokeripalaa tai glukoositabletteja, lasillinen mehua, jotain maitotuotetta tai virvoitusjuomaa (ei kevytjuomaa) tai pieni suklaapatukka. Muista, että hunaja voi aiheuttaa joillekin henkilöille allergisen reaktion.

Elleivät oireet helpotu 10 minuutissa, anna lisää saman verran juotavaa tai syötävää kuten edellä ja seuraa korjaantuuko tilanne.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • tajunnan tasossa on häiriöitä tai alhainen verensokeri on aiheuttanut tajuttomuuden

Jos veren sokeripitoisuus laskee liian alas, aivot eivät saa enää tarpeeksi ravintoa ja henkilö menee tajuttomaksi insuliinisokin takia. Tajuttomalle henkilölle ei tukehtumisvaaran vuoksi saa laittaa suuhun mitään. Hätänumeroon 112 soittamisen jälkeen tajuton henkilö asetetaan kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi. Tajutonta henkilöä ei tule jättää yksin.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Diabetesta (sokeritauti) on olemassa useita eri tyyppejä. Yhteistä kaikille tyypeille on aineenvaihdunnan häiriö, jonka takia veren sokeripitoisuus nousee liian suureksi. Puuttuva tai riittämätön insuliinineritys korvataan yleensä lääkityksellä tai insuliinipistoksilla. Tietyn tyyppistä diabetesta voidaan hoitaa myös lääkkeettömästi.

Kun verensokeri laskee alle 4,0 mmol/l, elimistössä käynnistyy vastatoimia, jotka pyrkivät palauttamaan verensokerin normaaliksi. Monet hormoneja valmistavat rauhaset aktivoituvat ja tuottavat verenkiertoon hormoneja, jotka eri tavoin pystyvät nostamaan verensokeria.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2