Päivystyshelppi

Ikenen tai limakalvon turvotus

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on ikenen tai limakalvon turvotusta.

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Hammasongelmien vuoksi ole yhteydessä hammaslääkäriin.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Ientulehdus aiheuttaa veren pakkautumisen ienkudokseen ja se turpoaa, punoittaa ja vuotaa herkästi verta. Ienverenvuotoa tulee pyrkiä puhdistamaan tavanomaista useammin muutaman päivän ajan.

Kun bakteeriärsytys vähenee, myös verenvuoto ikenistä loppuu. Jos tulehdus on voimakas ja hampaiden harjaus on vaikeaa, voidaan tilannetta rauhoittaa klooriheksidiinihuuhteluilla. Joskus ientulehduksen aiheuttaja on hammaskivi, jonka suuhygienisti voi poistaa.

Viisaudenhammas on usein osittain puhjennut ikenestä ja siihen voi liittyä ientulehdus. Tavallisimpia oireita ovat kipu, turvotus ja paha maku suussa sekä pahanhajuinen hengitys. Vakavampia oireita ovat kuume ja suun avaamisen vaikeus, myös märkäpesäke on mahdollinen. Tulehduksen jälkeen viisaudenhammas poistetaan. Osa hampaan poistokuopista tulehtuu tai kipeytyy poiston jälkeen uudelleen.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2