Päivystyshelppi

Huulien turvotus ja kutina

Huulien kuivuminen on yleinen oire, joka aiheuttaa huulissa kutinaa. Huulet voivat myös kutista ja turvota mikäli henkilö sairastaa esimerkiksi atooppista ihottumaa, huulien iho on tulehtunut tai huuliin on kohdistunut ärsytystä allergiaa aiheuttavasta ruoka-aineesta tai kemikaalista.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Kuivien huulien aiheuttamia oireita voi hoitaa itse huolehtimalla huulten rasvaamisesta. Allergiasta johtuvaa huulten turvotusta ja kutinaa voi hoitaa apteekista saatavilla antihistamiinitableteilla. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • huulien turvotuksen ja kutinan lisäksi oireena on kasvojen tai kaulan alueen turvotusta

  • huulien turvotus ja kutina voimakasta eikä itsehoidosta ole apua.

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • huulien turvotus ja kutina on alkanut äkillisesti ja kutinan lisäksi oireena on hengenahdistusta tai vaikeuksia hengittää normaalisti.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3