Päivystyshelppi

Puremavamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet saanut puremavamman

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Jos puremahaava on pieni ja pinnallinen ja uhrilla on voimassa oleva jäykkäkouristusrokotus, voi puremahaavaa seurata kotona. Mikäli haavassa ilmenee punoitusta ja turvotusta lisääntyvästi, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. Puremahaavojen ompelua vältetään yleensä tulehdusriskien vuoksi muualla kuin kasvojen alueella. Antibioottihoito voi olla tarpeen joissakin tapauksissa.

Kaikkiin puremavammoihin liittyy jäykkäkouristuksen mahdollisuus. Tarkista jäykkäkouristusrokotuksen tarve omalta terveysasemaltasi tai työterveyshuollosta. Likaisten haavojen yhteydessä tehosteannos pistetään, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut enemmän kuin 10 vuotta aikaa. Tehosteen pistämisen vuoksi ei ole tarpeen hakeutua päivystykseen, vaan se voidaan antaa seuraavana arkipäivänä omalla terveysasemalla. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Puremahaavan ensiapu (punainenristi.fi)Avautuu uuteen ikkunaan

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • verenvuoto haavasta on erittäin runsasta

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Hoidon tarvetta arvioidessa on otettava huomioon sekä haavan sijainti, että laajuus. Kasvojen alueen, korvanlehtien, suurten verisuonten, hermojen, jänteiden tai nivelten läheisyydessä olevat vammat edellyttävät aina ammattilaisen arviota. Koiran puremat ovat yleensä selkeästi havaittavissa, mutta kissan pureman jälki voi olla pistohaavan tyyppinen ja ulottua syvemmälle kudoksiin. Myös haavan repaleisuudella ja mahdollisesti irronneilla kudoskappaleilla on merkitystä hoidon kannalta.

Purijaa koskevat tiedot ovat hoidon arvion kannalta olennaiset. Jos purija on eläin, on selvitettävä, onko sen käyttäytyminen poikkeavaa. Luonnonvaraisen eläimen, ilman ärsytystä tapahtuvan, pureman jälkeen on otettava huomioon vesikauhun mahdollisuus. Ihmisen puremassa on tärkeää selvittää, onko purija mahdollisesti hepatiitti- tai HI- viruksen kantaja.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2