Kyyn purema
Tyypillinen kyyn puremajälki on 3-4 millimetrin etäisyydellä toisistaan olevat kaksi pientä pistoreikää. Puremajälkiä voi olla vaikea erottaa, sillä puremajälki saattaa olla vain yksi reikä tai nirhaisu. Kyyn purema aiheuttaa turvotusta ja kipua laajallakin alueella, iho punoittaa tai sinertää, ihossa voi olla verenpurkaumia ja siihen voi nousta rakkuloita. Purema saattaa aiheuttaa myös yleisoireita, kuten oksentelua, ripulia, vatsakipua, hikoilua, päänsärkyä, kouristuksia, sydämensykkeen nopeutumista tai tajunnantason häiriöitä. Kyyn purema saattaa aiheuttaa myös äkillisen, vakavan yliherkkyysreaktion, anafylaksian.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- olet saanut kyyn pureman
Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.
Hoitoon hakeutumisen aikana tulee huolehtia puremakohdan asettamisesta täydelliseen lepoon ja kohoasentoon. Jos puremakohta on raajassa, sitä ei saa liikuttaa (kävellä, varata), vaan pureman saanutta on kannettava ja raaja on hyvä lastoittaa. Puremakohtaa ei saa käsitellä, eikä myrkkyä saa yrittää puristella tai imeä pois. Jos käytettävissä on ns. kyypakkaus, sen sisältämät lääkkeet voi ottaa pakkauksen ohjeen mukaan, samoin voi ottaa antihistamiinia. Tulehduskipulääkkeitä ei saa ottaa. Kyyn puremaan voi liittyä riski jäykkäkouristuksesta, joten rokotussuojan voimassaolo tulee tarkastaa. Huomioitavaa on, että kyy saattaa purra myös auttajaa!
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- kyyn pureman saaneen yleistila heikentyy, tulee tajunnantason häiriöitä tai tajuttomuutta
- pureman saanut kouristaa
- ilmaantuu rintakipua, sydämen sykkeen nopeutumista, kylmänhikisyyttä
- hengitys tai nieleminen vaikeutuu
- kasvojen tai limakalvojen alueelle tulee turvotusta
Kyyn puremasta johtuva äkillinen yliherkkyysreaktio (anafylaksia) alkaa yleensä ihon kutinalla, punoituksella (lehahtelulla) ja pistelyllä, joka leviää nopeasti ympäri kehoa. Ihoon nousee nokkosihottumaa ja varsinkin kasvoihin, kaulalle ja limakalvoille turvotusta. Lisäksi ääni saattaa käheytyä, kurkkua kuristaa, nieleminen saattaa olla vaikeaa, hengitys voi vinkua, voi tuntua yskänärsytystä, huimausta, kylmähikisyyttä ja sydämen tykytystä. Monelle saattaa tulla myös vatsaoireita: ripulia, oksentelua ja pahoinvointia. Jos reaktio tästä vielä kehittyy, saattaa anafylaktisen reaktion saanut mennä sokkiin, kurkunpää voi tukkeutua, verenpaine laskea, hengitys ja sydän pysähtyä.
"Jos anafylaktisen reaktion saaneella tai hänen läheisellään on käyttövalmis adrenaliiniruisku (Jext- tai EpiPen-autoinjektori), sen sisältämä adrenaliini tulee pistää viivytyksettä reiden (tai olkavarren) lihakseen pakkauksen ohjeen mukaan. Ruiskun turhasta käytöstä ei ole muuta haittaa kuin nopeutunut pulssi parinkymmenen minuutin ajaksi. Toinen adrenaliiniannos voidaan antaa tarvittaessa parinkymmenen minuutin kuluttua. Olisikin järkevää pitää mukanaan kahta adrenaliiniruiskua. Hoitoa voi täydentää avaavalla astmalääkkeellä, antihistamiinilla ja kortisonitableteilla."
- Terveyskirjasto.fi
Video: adrenaliinii-injektorin ohjaus (Allergia- ja astmatalo.fi)Avautuu uuteen ikkunaan
Jos kyyn pureman saanut henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden turvaamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Kyyn pureman riskiryhmiä ovat lapset, vanhukset ja raskaana olevat sekä ihmiset, joilla puolustusjärjestelmä on heikentynyt joko sairauden tai lääkityksen takia.
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: