Päivystyshelppi

Haava tai ruhje

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on hoitoa vaativa haava
Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Haavan tai ruhjeen hoito riippuu vamman koosta, muodosta ja syvyydestä sekä paikasta. Kookkaat haavat hoidetaan liimaamalla tai ompelemalla noin 6 tunnin kuluessa tapaturmasta. Likaiset haavat ja eläinten/ihmisen puremat voivat tulehtua tai vaatia muita hoitotoimenpiteitä. Tarkista jäykkäkouristusrokotuksen tarve omalta terveysasemaltasi tai työterveyshuollosta. Likaisten haavojen yhteydessä tehosteannos pistetään, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut enemmän kuin 10 vuotta aikaa. Tehosteen pistämisen vuoksi ei ole tarpeen hakeutua päivystykseen, vaan se voidaan antaa seuraavana arkipäivänä omalla terveysasemalla. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Jos haava ei ulotu ihonalaista rasvakudosta pidemmälle, voidaan useimmat vartalon ja raajojen pienemmät kuin 2 cm:n mittaiset haavat hoitaa kotikonstein.

Haavan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • haava on syvä ja sijaitsee kaulan, rintakehän tai vatsan alueella

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Syntytavan mukaan voidaan puhua viilto- ja pistohaavoista, jotka ovat yleensä terävän esineen aiheuttamia. Ruhje- tai repimähaava syntyy ihoon ja sen alaiseen kudokseen kohdistuvan ruhjovan väkivallan seurauksena. Erityistä huomiota vaativat puremahaavat.

Haavasta tulee arvioida sen syvyys ja verenvuodon määrä. Mitä runsaammin haavasta on verenvuotoa, sitä enemmän on syytä käyttää sidetarvikkeita. Runsaasti vuotava haava voidaan sitoa niin, että vuotokohtaan tulee kevyt puristus, mutta kiristyssidettä ei pidä käyttää. Rintakehän ja vatsan alueiden haavojen yhteydessä on pidettävä mielessä, että verta voi vuotaa mittavastikin rinta- tai vatsaonteloon ilman, että verenvuotoa näkyy ulospäin.

Tavalliset haavat voidaan yleensä sulkea joko ompelemalla tai liimaamalla. Haava tulee sulkea noin kuuden tunnin kuluessa tapaturmasta. Sulkemisen viivästyminen lisää haavan tulehtumisen riskiä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2