Päivystyshelppi

Silmän punoitus

Silmän punoituksen syy on seurausta verisuonten laajentumisesta tai silmän sidekalvon alaisesta verenvuodosta. Ilman ärsytystä tai kipua silmät punoittavat valvomisen tai silmien kuivumisen vuoksi. Silmien punoitusta voi tehdä tulehdus, allergia, silmän roska, ultraviolettivalo tai kemiallinen ärsytys. Allergisen silmäoireilun voi liittää esimerkiksi siitepölyaikaan tai kohdistaa tiettyyn asiaan, joka ärsytystä aiheuttaa. Omaolo oirearvion avulla voit arvioida silmän rähmimistä, vetistystä tai punoitusta tarkemmin. Palvelusta saat toimintasuosituksen ja itsehoito-ohjeita.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Paikallisen ärsytystekijän kuten tietokonetyöskentelyn, valvomisen tai alkoholin käytön aiheuttamaa silmän punoitusta voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla verisuonia supistavilla silmätipoilla. Apteekkihenkilökunta auttaa oikean tuotteen valinnassa.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • punoittavaa silmää särkee, näkö on sumea ja on pahoinvointia

  • näkö on heikentynyt äkillisesti

  • punoittava silmä kipeytyy äkillisesti

  • silmään on tehty leikkaus ja se punoittaa, rähmii, särkee ja näkö on heikentynyt

  • silmässä on vierasesine tai silmään on joutunut syövyttävää kemikaalia

  • on epäily silmätulehduksesta

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Silmän punoitus ei ole henkeä uhkaava.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3