Päivystyshelppi

Roska silmässä

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on roska silmässä

Silmän roskaa voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Silmän roskan vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen, ellei kyseessä ole metallirikka. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa  päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Roska voi poistua itsestään, mutta tarvittaessa voit huuhdella silmää. Roskan voi poistaa myös pumpulipuikolla tai puhtain sormin, jos roska on valkoisella alueella (sidekalvolla) tai luomen alla. Yläluomen voi kääntää ja katsoa, onko roska siellä.

Jos silmässä on piilolinssi, poista se ennen huuhtelua. Älä hankaa tai hiero silmää: silmän peittäminen esimerkiksi taitoksella tai pitäminen suljettuna voi helpottaa oireita. Kostuttavat silmätipat auttavat, jos silmään jää roskan tunnetta. Niitä voi laittaa montakin kertaa päivässä ja tunnissa. Kostuttavia tippoja voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Apteekin henkilökunnalta saat apua sopivan tuotteen valintaan.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Silmän huuhtelu (Silmäsairaudet.fi)Avautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • roska ei poistu silmästä silmähuuhtelun jälkeen
  • silmään joutuneen roskan epäillään olevan metallia

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kuuma metalli voi joutua silmään esimerkiksi hitsauksesta (metallirikka) ja tarttua tiukastikin silmän pintaan kiinni. Metallirikka tarttuu joskus voimakkaasti kiinni silmän pintaan, jolloin lääkäri joutuu poistamaan rikan mekaanisesti. Silmä puudutetaan ennen toimenpidettä silmätipalla.

Toimenpiteen jälkeen silmän pintaan jää haavauma, jonka vuoksi silmä on kipeä. Haavaumaa hoidetaan antibioottivoiteella, ja silmän pitäminen kiinni helpottaa usein oireita. Kipu häviää muutamissa päivissä haavan parannuttua.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2