Päivystyshelppi

Silmäluomen haava tai ruhje

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on silmäluomessa hoitoa vaativa haava tai ruhje

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Pieni pinnallinen naarmu paranee itsekseen. Isompi haava tarvitsee terveydenhuollon ammattilaisen arvion. Silmäluomen sisänurkan haava saattaa vaurioittaa kyynelteitä. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa  päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Jos haavaan tulee seuraavina päivinä punoitusta, turvotusta, kuumotusta tai haava erittää, tulee hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioon. Haava saattaa tällöin olla tulehtunut. Myös kuumeen nousu voi olla merkki tulehtuneesta haavasta.

Terveydenhuollossa haava tarkistetaan, puhdistetaan ja tarvittaessa haava suljetaan. Tarpeen mukaan potilas ohjataan silmälääkärille. Katkenneeseen kyyneltiehyeeseen asetetaan muutaman kuukauden ajaksi silikoniputki.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Haavan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Syntytavan mukaan voidaan puhua viilto- ja pistohaavoista, jotka ovat yleensä terävän esineen aiheuttamia. Ruhje- tai repimähaava syntyy ihoon ja sen alaiseen kudokseen kohdistuvan ruhjovan väkivallan seurauksena. Erityistä huomiota vaativat puremahaavat.

Haavasta tulee arvioida sen syvyys ja verenvuodon määrä. Mitä runsaammin haavasta on verenvuotoa, sitä enemmän on syytä käyttää sidetarvikkeita. Runsaasti vuotava haava voidaan sitoa niin, että vuotokohtaan tulee kevyt puristus, mutta kiristyssidettä ei pidä käyttää.

Tavalliset haavat voidaan yleensä sulkea joko ompelemalla tai liimaamalla. Haava tulee sulkea noin kuuden tunnin kuluessa tapaturmasta. Sulkemisen viivästyminen lisää haavan tulehtumisen riskiä.

Likaisiin haavoihin ja eläinten puremiin liittyvän, joskin vähäisen, jäykkäkouristusvaaran vuoksi on hyvä pitää jäykkäkouristusrokotus voimassa. Tehosteannos tulee ottaa 10 vuoden välein. Jos rokotus ei ole voimassa, on tuoreen haavan saadessaan hyvä käydä hakemassa tehosteannos.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2