Päivystyshelppi

Silmän vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet loukannut silmääsi
Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Ensiapuna voi vammakohtaa painaa kevyesti viileällä, esimerkiksi kylmäpakkauksella 20 minuuttia. Se lievittää kipua ja vähentää turvotusta ja luomille tulevaa mustelmaa.

Silmävammat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemalla. Illalla tapahtuneen tapaturman ehtii usein hoitaa seuraavana aamuna. Jos silmässä on kovaa kipua, on hoitoon hakeuduttava nopeammin, myös ilta- tai yöaikaan.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Katso tarvittaessa toimintaohje: Silmäluomen haava tai ruhje

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • silmä on tapaturman seurauksena puhjennut (vierasesine menee silmän läpi, silmä ei ole normaalin muotoinen, silmästä tulee ulos geelimäistä silmän rakennetta tai tummaa värikalvoa)

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Silmän sisäosan vammat

Silmäruhjeeseen saattaa joskus liittyä silmän sisäosan vamma, joka voi olla lasiaisverenvuoto, verkkokalvon repeämä, verkkokalvon irtauma, tarkan näön alueen reikä tai suonikalvon repeämä. Suonikalvon repeämä ei usein vaadi hoitoa, mutta osuessaan lähelle verkkokalvon tarkan näön aluetta, se voi pysyvästi huonontaa näköä.

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2