Päivystyshelppi

Lihasnykinä

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on lihasnykinää.

Lihasnykinää voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Lihasnykinän vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omalle terveysasemalle. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Jatkuvaa ja häiritsevää lihasnykinää hoidetaan ensin kotikonstein kiinnittämällä huomiota altistaviin tekijöihin (riittävä uni, lepo ja veden juonti liikunnan jälkeen sekä kahvin, tupakoinnin ja alkoholin välttäminen). Mikäli vaiva siitä huolimatta jatkuu, sitä voidaan hoitaa botuliini-pistoksilla. Vaiva paranee tavallisesti kuukausiksi tai kokonaan yhdellä pistoskerralla.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Tavallisesti lihaksen supistelu ja siihen liittyvä nykinä esiintyvät toisessa alaluomessa tai muualla silmän ympäristössä. Supistelu ja nykiminen kestävät kerrallaan muutamasta minuutista korkeintaan muutamaan tuntiin. Näitä supistelujaksoja voi olla useita, mutta ne loppuvat viimeistään muutamassa päivässä.

Lihassupistelun syytä ei tunneta. Väsymys, stressi, ruumiillinen rasitus ja runsas kahvin juonti voivat herkistää lihassupisteluille. Samoin alkoholi ja tupakointi voivat aiheuttaa oireilua.

Jos elohiiri jatkuu useita viikkoja, leviää muihin lihaksiin ja esiintyy muitakin lihasperäisiä oireita, on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2