Päivystyshelppi

Kuume

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on ollut kuumetta (yli 38,5 astetta) ilman hengitystieoireita yli 3 vuorokautta.

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Tavallisen nuhakuumeen vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen vaan oiretta voi hoitaa ja seurata kotona. Kotona kuumemittarilla mitattu normaalia hieman alhaisempi lämpö ei myöskään vaadi selvittelyä päivystyksessä.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Nuhakuumeen itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohje: Hengitystietulehdus (flunssa)

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • kuumeisen henkilön yleinen vointi romahtaa äkillisesti/nopeasti
  • kuumeista henkilöä on vaikea saada hereille tai hän on poikkeuksellinen sekava
  • kuumeisella henkilöllä on pistemäisiä verenpurkaumia iholla tai hänen on vaikea/mahdotonta saada leukaa rintaan (niskajäykkyys)

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Normaalin lämmön rajoissa on runsaasti vaihtelua ihmisten välillä. Illalla mitattu lämpö voi normaalissakin tilanteessa olla korkeampi kuin aamulla mitattu ja fyysinen rasitus nostaa kehon lämpötilaa, koska lihakset tuottavat lämpöä. Se, kuinka korkealle kuume nousee ei suoraan kerro siitä, kuinka vakavasta tilanteesta on kyse.

Aikuisella virusinfektion alussa kuume voi hyvin nousta yli 39 asteen. Korkea kuume on harvoin itsessään vaarallinen. Vasta yli 42 asteen kuume voi aiheuttaa elimistössä vaurioita, mutta on harvinaista, että kuume nousee näin korkealle infektiosta johtuen.

Sokki

Lääketieteessä termillä sokki tarkoitetaan tilaa, jossa vakavan sairauden vuoksi elimistön verenkierto romahtaa, eivätkä kudokset saa riittävästi happea kuljettavaa verta. Sokissa verenpaine on huomattavasti normaalia alhaisempi ja ihminen kokee voimakasta heikotusta ja vaikeimmissa tapauksissa seurauksena on tajuttomuus. Sokki voi johtua useista eri syistä. Kuumeen yhteydessä tulee muistaa, että vaikeasta bakteeritulehduksesta aiheutuva verenmyrkytys eli sepsis voi johtaa hoitamattomana elimistön sokkitilaan. Pitkään jatkuneen korkean kuumeen aikana ilmaantuva äkillinen voimakas yleistilan heikkeneminen edellyttää aina yhteydenottoa terveydenhuollon ammattilaiseen.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2