Päivystyshelppi

Vatsan turvotus

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on tavallista voimakkaampaa vatsan turvotusta
  • turvotuksen ja ilmavaivojen lisäksi esiintyy väsymystä, yleistilan heikkenemistä tai laihtumista

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä, jos

  • vatsan turvotukseen liittyy kovaa vatsakipua

Vatsan turvottelua ja liiallisia ilmavaivoja voi yrittää hoitaa ja ehkäistä kotikonstein kiinnittämällä huomioita ruokavalion laatuun ja riittävään liikuntaan. Myös probiooteista voi olla apua.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Katso tarvittaessa toimintaohjeet: 

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Aterian jälkeisestä turvottelusta kärsivillä on todettu ruuansulatuskanavan lihasten ja pallean reagoivan normaalia herkemmin venytykselle. Siksi he kokevat epämiellyttävää täysinäisyyttä ja turvottelua tavallista pienemmillä ruokamäärillä. Syitä häiriölle ei tiedetä.

Turvotus voi johtua myös ummetuksesta tai ärtyvän suolen oireyhtymästä, jolloin suolikaasu poistuu tavallista hitaammin. On myös mahdollista, että paksusuolen seinämä reagoi tavallista herkemmin venytykselle. Syytä turvotteluun ei tarkoin tunneta, mutta yksi tekijä saattaa olla poikkeava bakteerikanta paksu- ja ohutsuolessa.

Myös ruokavaliolla on merkitystä vatsan turvotteluun ja ilmavaivojen syntyyn liittyen. Esimerkiksi palkokasveissa on aineita, jotka kulkevat ohutsuolen läpi bakteerien ravinnoksi, jolloin kaasun määrä lisääntyy. Laktoosi-intoleranssissa maitosokeria joutuu paksusuoleen, minkä seurauksena on ilmavaivoja. Joskus ilmavaivojen takana on ohutsuolen imeytymishäiriö, joista yleisin on keliakia.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2