Päivystyshelppi

Närästys

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on närästystä joka ei helpotu itsehoidolla

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen, jos

  • närästykseltä aluksi vaikuttava kipu tuntuu huomattavana rintalastan alaosassa. Rintalastan alaosassa tuntuva kipu voi joissain tilanteissa olla merkki sepelvaltimotaudista tai sydäninfarktista

Ohimenevän lievityksen närästykseen saa ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Apteekki henkilökunta voi auttaa oikean valmisteen valitsemisessa. Itsehoitona lääkkeitä voi käyttää päivittäin kaksi viikkoa. Jos närästys vaivaa pitempään, on syytä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioon.

Mikäli oireet jatkuvat, tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun närästys-oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Närästyksen itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohjeet:

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Närästys on hyvin yleinen oire. Enemmän kuin joka kymmenes ihminen kokee sitä viikoittain. Usein toistuvan närästyksen syy on refluksitauti, jossa mahanestettä nousee toistuvasti ruokatorveen. Jos arkielämää häiritseviä närästysoireita on kerran viikossa tai kohtalaisia tai lieviä oireita kahdesti viikossa, niiden aiheuttaja on useimmiten refluksitauti.

Närästys liittyy yleensä ruokailuun. Närästys voimistuu runsaan syömisen ja mahaa ärsyttävien ruokien (happamat mehut, kahvi, alkoholi) jälkeen. Makuulla olo pahentaa närästystä, minkä vuoksi se usein vaivaa öisin. Samoin kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet voivat lisätä närästystä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2