Päivystyshelppi

Vatsakipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • vatsakipu on alkanut äkillisesti ja se on uudenlaista

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Muutaman tunnin kestäviä ja ohimeneviä vatsan nipistelyjä ja kramppeja voi hoitaa kotona.

Ylävatsalla tuntuva kipu voi joskus olla merkki myös sydäntapahtumasta.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen. 

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • vatsakipu on erittäin voimakasta tai jatkuvasti voimistuvaa tai siihen liittyy rintakipua tai hengenahdistusta

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Äkillisellä vatsakivulla tarkoitetaan nopeasti muutaman tunnin aikana alkanutta vatsakipua, jollaista henkilö ei aikaisemmin ole kokenut. Kipu yleensä voimistuu hiljalleen. Siihen voi liittyä kuumetta, oksennuksia tai ripulia. Vatsakivun sijainnista ja luonteesta voidaan summittaisesti päätellä kivun takana oleva sairaus, mutta läheskään aina se ei riitä. Yleensä tarvitaan lisätutkimuksia vatsakivun syyn selvittämiseksi.

Ruoansulatusvaivat ovat ylävatsalla tuntuvia toistuvia vaivoja, jotka ilmenevät aterian jälkeisenä poikkeavana täyteläisyyden tunteena, ylävatsan turpoamisena, röyhtäilynä, nipistelyinä tai kipuna ja joskus pahoinvointina. Oireet ovat toiminnallisia eli niiden syyksi ei paljastu mitään rakenteellista ruoansulatuskanavan häiriötä.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä esiintyy toiminnallisia vatsavaivoja, kuten vatsan turvottelua ja eri puolilla vatsaa tuntuvia kipuja. Oirekuvaan liittyy myös suolen toimintahäiriöitä, kuten ummetusta tai ripulia tai molempia vuorotellen.

Keliakiassa tiettyjen viljalaatujen nauttiminen vahingoittaa ohutsuolen limakalvoa, minkä seurauksena ravinto imeytyy huonosti. Yleisimpiä oireita ovat löysät ulosteet, ilmavaivat ja laihtuminen, mutta myös erityyppisiä vatsakipuja esiintyy.

Laktoosi-intoleranssissa maitosokeri ei imeydy, minkä seurauksena esiintyy ilmavaivoja ja mahan nipistelyä muutama tunti maitotuotteiden nauttimisen jälkeen.

Tulehduksellisia suolistosairauksia on kahta tyyppiä; haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti. Molemmissa esiintyy viikkokausia kestävää ripulointia ja kramppimaisia vatsakipuja. Ripuli voi olla veristä. Tilanteeseen liittyy usein yleisoireita, kuten laihtumista ja kuumeilua.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2