Päivystyshelppi

Ripuli

Äkillinen ripuli on tavallinen ruokamyrkytyksen oire. Yleisesti kaikkia ruuasta ja juomasta saatuja suolistotulehduksia kutsutaan ruokamyrkytykseksi ja niiden aiheuttajia ovat virukset, bakteerit ja loiset. Äkillisen ripuloinnin aikana hyvä käsihygienia on tärkeää, koska ruokamyrkytykset tarttuvat ihmisestä toiseen herkästi. Ripulointiin on myös muita syitä, jotka eivät liity ruokamyrkytykseen. Mikäli ripulointi kestää yli kolme viikkoa, niin silloin puhutaan pitkittyneestä ripuloinnista.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Äkillistä ripulointia voi hoitaa itse nesteytyksellä ja levolla. Tarkemmat ohjeet ruokamyrkytyksen itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • ripuloinnin lisäksi oireena on voimakasta uupumista, sekavuutta tai limakalvot ovat kuivat

  • ripulointi on erityisen voimakasta ja ripuloinnin lisäksi oireena on kuume

  • ripulin mukana tulee verta

  • ripulointi on alkanut ulkomaanmatkan aikana tai sen jälkeen

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeeseen odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • yleisvointi romahtaa voimakkaan ripuloinnin seurauksena

  • ripulin mukana on runsaasti verta

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3