Päivystyshelppi

Vapina

Fysiologista vapinaa esiintyy kaikilla ihmisillä joskus elämässään hermostuneena tai väsyneenä. Alkoholin käyttö, tupakointi, runsas kahvinjuonti (kofeiini) ja lääkitykset voivat aiheuttaa fysiologista vapinaa. Lepovapina ilmenee levossa ilman tahdonalaista liikettä ja se ilmenee yleisesti raajoissa, mutta myös alaleuka ja huulet voivat vapista. Liikevapina ilmenee yksinomaan lihaksia käytettäessä tai ylläpitäessä tietynlaista asentoa. Tavallisimmin vapina ilmenee sormissa ja yläraajoissa, mutta sitä voi esiintyä päässä ja alaraajoissa. Liikevapina korostuu silloin, kun vaaditaan tarkkuutta vaativaa työtä.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Vapinaa voi hoitaa itse lepäämällä ja välttämällä alkoholin käyttöä, tupakointia sekä runsasta kahvinjuontia.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi sen ollessa auki, jos

  • vapina häiritsee normaalia elämää

Hätätapaus - soita 112, jos:

Hätänumeroon soitetaan henkeä uhkaavissa tilanteissa. Vapina ei ole henkeä uhkaava, ellei kyseessä ole tajuttomuus-kouristuskohtaus.

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3