Oksentelu ja pahoinvointi
Oksentelu ja pahoinvointi ovat hyvin yleisiä oireita, joista jokainen ihminen kärsii joskus elämänsä aikana. Oksentelua ja pahoinvointia aiheuttaa useimmiten äkillinen suolistotulehdus, kuten kausiluontoinen vatsatauti tai huonoksi menneestä ruoasta johtuva ruokamyrkytys. Suolistotulehduksen oireet voivat alkaa nopeasti ja olla rajuja. Suolistotulehdukseen, kuten noro-viruksen aiheuttamaan vatsatautiin, voi liittyä myös ripulia, vatsakipuja ja kuumetta. Oireet paranevat yleensä itsestään muutamassa päivässä.
Epäiletkö koronavirustartuntaa?
Koronaviruksen aiheuttama tauti on äkillinen hengitystietulehdus. Oireet ovat flunssan kaltaisia. Pelkkien oireiden perusteella on mahdotonta sanoa, onko kyseessä koronaviruksen vai jonkin muun flunssaviruksen aiheuttama tauti. Tartunnan todennäköisyyttä voit arvioida Koronabotin tai Omaolon koronavirustaudin oirearvion avulla.
- Koronabotti (Hus.fi)Avautuu uuteen ikkunaan
- Omaolon koronavirustaudin oirearvio (Omaolo.fi)Avautuu uuteen ikkunaan
Lisätietoa koronaviruksesta löydät Terveyskylän Infektiotalon Koronavirus (Covid-19) -osiosta.
Toimi näin eri tilanteissa
Hoida kotona, jos:
- oksentelet ja sinulla on pahoinvointia
Oksentelua ja pahoinvointia voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu kotihoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Tavallisen oksentelun ja pahoinvoinnin vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadakseni voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.
Ruokamyrkytyksen kotihoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan
Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- oksennuksessa on verta
- äkillisesti alkaneeseen pahoinvointiin liittyy päänsärkyä, eikä kyseessä ole aiemmin todettu migreeni
Hakeudu hoitoon, jos:
- oksenteluun liittyy voimakas vatsakipu ja/tai korkea kuume
- mahakipuun liittyy voimistuvia oksennuksia ilman ripulia
- oksentelun jatkuessa yleiskunto heikkenee
- oksentelevalla henkilöllä on kuivumiselle altistava perussairaus kuten diabetes tai munuaisten vajaatoiminta
Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Tavanomainen oksennus pitää sisällään mahasisältöä ja mahanestettä, joka voi olla väriltään vihertävää. Vatsan tyhjentyessä oksennus voi muuttua kellertäväksi ja pistävän makuiseksi sappinesteestä johtuen. Oksentelun ja pahoinvoinnin taustalla voi olla myös muita syitä kuin suolistotulehdus. Raskaus voi aiheuttaa pahoinvointia, joka ajoittuu usein tiettyyn vuorokaudenaikaan. Myös perussairaudet voivat aiheuttaa oksentelua ja pahoinvointia.
Oksentelun aikana on tärkeää huolehtia riittävästä nesteensaannista. Perusterveellä aikuisella pari päivää kestävä oksentelu ei vielä aiheuta elimistön vaarallista kuivumista. Vanhusten ja diabeetikoiden kohdalla kuivumisen riski on suurempi ja tilannetta täytyy arvioida huolellisemmin. Kiinteän ruoan syömistä kannattaa välttää oireilun aikana ja oireiden helpottaessa ruokailu on syytä aloittaa kevyesti helposti sulavalla ravinnolla.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: