Päivystyshelppi

Ripuli

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on ripulia

Ripulia voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona.  Ellei oireet helpotu itsehoidolla parissa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Ripulin vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla ensisijaisesti yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa  päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Ruokamyrkytyksen oireina voi ripulin lisäksi olla mahan kouristelu, huonovointisuus ja oksentelu. Siihen saattaa liittyä joskus myös korkeaa kuumetta. Ruokamyrkytyksen aiheuttama ripuli paranee yleensä nopeasti 1-3 vuorokauden kuluessa. Jos lähipiirissä suurella joukolla on samoja oireita, kannattaa ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen puhelimitse mahdollisen epidemian kartoittamiseksi.

Henkilöiden, joita on perussairauden tai lääkityksen vuoksi kehotettu ottamaan herkemmin ripulioireiden yhteydessä yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, on syytä noudattaa saamiaan ohjeita.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Ruokamyrkytyksen itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Katso tarvittaessa toimintaohje: Oksentelu ja pahoinvointi

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • oireet ovat alkaneet ulkomaanmatkan aikana tai sen jälkeen
  • jos ripuli/oksentelu on rajuoireinen ja vointi on huonompi kuin normaalisti sairastaessa
  • kuumetta on yli 38,5 astetta
  • uloste/oksennus on silmin nähden veristä.

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Ruokamyrkytys on ruuasta tai vedestä saatu äkillinen suolitulehdus. Sen aiheuttajana on yleisimmin virus (esimerkiksi noro), bakteeri (esimerkiksi salmonella) tai bakteerin tuottama myrkky, toksiini. Lisäksi ruokamyrkytyksiä saattavat aiheuttaa kemialliset aineet, sienet, kasvit, loiset tai eläimet. Yleisin tartuntareitti on huolimattomasti kypsennetty, säilytetty, tuotettu tai tarjoiltu ruoka.

Bakteeritulehdusten yleisin tartuntareitti on huonosti kypsennetty liha- tai kanaruoka tai useita tunteja lämpimässä säilytetty salaatti tai maitopohjainen ruoka-aine. Kasvikset ja marjat voivat saastua jo niitä tuotettaessa, jos kasteluun käytetään epäpuhdasta vettä. Esimerkiksi norovirusepidemioita ovat aiheuttaneet ulkomailta tuodut pakastemarjat, jotka ovat saastuneet jo lähtömaassa. Yersiniainfektioita ovat aiheuttaneet porkkanat.

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteeritulehdukset eivät juurikaan tartu henkilöstä toiseen, koska käsissä ei ole tartuntaan tarvittavaa bakteerimäärää, ellei käsihygienia ole tavattoman huono. Sen sijaan epidemian lähde voi olla yksi henkilö, jos hän on ruoanlaittaja ja bakteerit pääsevät käsistä ruokaan ja lisääntyvät sen lämmössä.

Norovirus sen sijaan leviää herkästi myös käsien kautta. Tartuntojen ehkäiseminen perustuu hyvään käsi- ja keittiöhygieniaan sekä toimivaan kylmäketjuun.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2