Päivystyshelppi

Silmän punoitus

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • silmä punoittaa

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä, jos

  • punoittavaa silmää särkee, näkö on sumea ja koet pahoinvointia
  • näkö on heikentynyt äkillisesti
  • silmään on tehty leikkaus ja se punoittaa, rähmii, särkee ja näkö on heikentynyt

Silmän sidekalvon punoitus ilman ärsytystä tai kipua saattaa johtua esimerkiksi valvomisesta, silmien kuivumisesta tai ulkoisesta ärsytyksestä, esimerkiksi pölyisestä ympäristöstä. Punoitus voi myös liittyä sidekalvon alaiseen verenvuotoon, silmän sidekalvon tulehdukseen, silmään joutuneeseen rikkaan, allergiaan, ultraviolettivaloon tai kemialliseen ärsytykseen. Tulehdukseen liittyy punoituksen lisäksi yleensä kirvelyä, rähmimistä, kutinaa, vetistelyä ja roskan tunnetta.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Allergisten silmäoireiden itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Silmätulehduksen itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Tavallinen silmän punoitus saattaa johtua silmien kuivumisesta, valvomisesta, pitkään jatkuneesta lukemisesta, tietokoneen äärellä työskentelystä tai alkoholin käytöstä. Syynä voi olla myös jonkun viruksen tai bakteerin aiheuttama sidekalvontulehdus, roskan tai rikan aiheuttama haavauma, allergia, kemiallinen ärsytys tai ultraviolettivalo.

Sugillaatio on silmän sidekalvon alla oleva verenpurkauma, joka peittää valkoisena näkyvän kovakalvon. Silmän valkuaisen alue on silloin voimakkaasti punainen joko kokonaan tai osittain. Siihen saattaa liittyä roskan tunnetta, mutta ei varsinaista kipua. Sugillaatio voi syntyä itsekseen tai silmän hieromisen, vamman tai ponnistelun yhteydessä.

Joskus silmän punoitus tai verinen alue voi johtua silmään osuneesta iskusta, jolloin vaurio voi olla myös syvemmällä silmässä.

Silmänpaineen kohoaminen äkillisesti voi aiheuttaa kipua ja punoitusta.

Silmän punoitus saattaa johtua myös jostain kovakalvon tai sarveiskalvon sairaudesta tai muusta tulehduksesta. Silloin näkökykykin saattaa olla heikentynyt ja silmä voi olla valonarka.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2