Päivystyshelppi

Rintakipu

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Toimi näin eri tilanteissa

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • sinulla on rintakipua

Sepelvaltimotaudin tavallisin oire on rasituksessa ilmaantuva puristava kipu tai ahdistava tunne rintakehällä. Oireena voi olla myös hengenahdistusta, närästystä, väsymystä ja pahoinvointia.

Päivystyksellistä arviota vaatii rintakipu tai rintatuntemus, joka alkaa äkillisesti ja on uusi oire. Rintakivun taustalta tulee aina sulkea pois vakavat sairaudet.

Terveydenhuollon ammattilaiseen on hyvä olla yhteydessä heti, vaikka oireesi olisivat lievempiä, eikä sinulla olisikaan yllä mainitun kaltaisia oireita. Oireet voivat olla eri ihmisellä erilaisia ja oireet voivat olla myös lieviä. Sydänfilmin avulla voidaan todentaa johtuuko rintakipusi mahdollisesti sydänongelmasta vai jostain muusta syystä.

Rintakipukohtaus

Kipu kestää 5 minuuttia eikä nitroa ole käytössä --> soita hätänumeroon 112

Jos nitrovalmiste on käytössä: Ota valmistetta 3 kertaa 5 minuutin välein. Jos oireet eivät helpotu 15 minuutin kuluessa --> soita hätänumeroon 112

Jos rintakivusta kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden turvaamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelimesi kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Rintakipu ei välttämättä ole sydänperäistä. Rintakehä on kylkiluiden rajaama tila, jonka yläosia verhoavat hartioiden ja olkavarsien liikuttamiseen osallistuvat lihakset. Kylkiluiden välisessä tilassa ovat hengittämiseen osallistuvat kylkivälilihakset. Rintakehän sisällä sijaitsevat sydän, keuhkot ja suuret verisuonet sekä ruokatorvi. Kaikki mainitut kudokset ja elimet voivat olla rintakehällä tuntuvan kivun syynä, mutta kullakin sairaudella on myös omat ominaispiirteensä.

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2