Päivystyshelppi

Näköhäiriöt

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Näköhäiriöt voivat olla merkki aivoverenkiertohäiriöstä. Aivoverenkiertohäiriöt alkavat yleensä äkillisesti. Aivoverenkiertohäiriöön viittaavia oireita ovat äkillisesti alkanut suupielen roikkuminen, toisen käden ja/tai jalan voimattomuus tai tunnottomuus, puheen puuromaisuus tai sanojen löytämisen/ymmärtämisen vaikeus, näköhäiriöt, huimaus/tasapainohäiriö ja kävelyvaikeus. Joskus aivoverenkiertohäiriöön voi liittyä myös päänsärkyä. Oireiden taustalla voi olla aivovaltimon tukos tai vuoto.

Toimi näin eri tilanteissa

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • sinulla tai läheiselläsi on aivoverenkiertohäiriöön viittaavia oireita, kuten äkillisesti alkanut suupielen roikkuminen, toisen käden ja/tai jalan voimattomuus tai tunnottomuus, puheen puuromaisuus tai sanojen löytämisen/ymmärtämisen vaikeus, näköhäiriöt, huimaus/tasapainohäiriö ja kävelyvaikeus. Joskus aivoverenkiertohäiriöön voi liittyä myös päänsärkyä

Hätäkeskukseen tulee soittaa yhdenkin äkillisesti alkaneen oireen vuoksi, vaikka oireet olisivat jo menneet ohitse. Aivoinfarkti voidaan usein estää nopeasti aloitetulla hoidolla. Hoito tulee aloittaa alle viiden (5) tunnin kuluessa oireiden ilmestymisestä. On tärkeää selvittää nopeasti aivoverenkiertohäiriön syy ja estää aivoverenkiertohäiriön uusiutuminen. Hoidon nopea aloitus on toipumisen kannalta ratkaisevaa.

Tunnista aivoverenkiertohäiriön oireet:

  1. Pyydä henkilöä hymyilemään. Roikkuuko suupieli?
  2. Pyydä henkilöä nostamaan kädet ylös yhtä aikaa. Onko toinen käsi heikompi? Laskeutuuko toinen käsi?
  3. Pyydä henkilöä sanomaan yksinkertainen lause. Onko puhuminen vaikeaa?

Jos aivoverenkiertohäiriön oireista kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Aivoverenkiertohäiriö on yhteisnimitys aivoinfarktille, aivoverenvuodolle ja ohimenevälle aivoverenkiertohäiriölle (TIA). Aivoinfarkti ja aivoverenvuoto tunnetaan myös yhteisnimellä aivohalvaus. Aivoverenkiertohäiriöissä aivokudosta tuhoutuu äkillisen verenkierron häiriintymisen vuoksi. Aivoverenkiertohäiriöihin sairastuu vuosittain noin 24 000 suomalaista, joista neljäsosa on työikäisiä.

Aivoinfarkti

Aivovaltimon tukos aiheuttaa aivojen hapenpuutetta aivovaltimon suonittamalla alueella. Hapenpuutteen seurauksena syntyy kuolio eli infarkti. Aivovaltimotukoksen aiheuttaa yleensä valtimoiden kovettumatauti tai sydämestä lähtöisin oleva verihyytymä. Yleisin syy sydämestä lähtöisin olevalle verihyytymälle on sydämen rytmihäiriö.

Aivoverenvuoto

Aivoverenvuodossa aivovaltimo repeää ja vuotaa verta aivokudokseen. Verenvuoto aiheuttaa painetta vuotoa ympäröivälle aivoalueelle. Paineen seurauksena kyseisen aivoalueen hermokudoksen toiminta häiriintyy ja verenkierto vähenee vuotavan suonen alueella.

TIA

Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön (TIA) oireet ovat samanlaisia kuin aivohalvauksessakin, mutta oireet menevät itsestään ohitse tunnin tai viimeistään vuorokauden kuluessa. Oireiden ohimeno ei tarkoita, että tilanne olisi vaaraton. Noin yhdellä potilaalla kymmenestä ilmaantuu myöhemmin aivohalvaus.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2