Päivystyshelppi

Pohjekipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on pohjekipua

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Kun alaraajakipujen selkeänä syynä on äkillinen rasitus tai lievä vamma, voi kipuja hoitaa levolla, jalan kohoasennolla, kylmähauteella ja särkylääkkeellä. Jos jalalla pystyy lähes normaalisti astumaan eikä vammakohta ole huomattavasti turvonnut, vamma on todennäköisesti lievä ja tilannetta voi seurata kotona.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Alaraajakivun itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • pohkeen kipuun liittyy äkillistä rintakipua tai hengenahdistusta
  • kipu on alkanut äkillisesti ja jalka on kylmä, voimaton ja tunnoton

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Pohkeen kiputilat saattavat johtua lihasrevähdyksistä, jolloin lihakseen syntyy vamma, jossa katkeaa lihassäikeitä. Lihasrevähdys syntyy lihaksen ollessa kuormitettuna ja jännitettynä yleensä kovan ponnistuksen yhteydessä. Myös lihakseen suoraan osunut isku voi aiheuttaa repeämän. Tyypillisesti näitä tilanteita syntyy urheilussa, työtilanteissa tai tapaturmissa.

Rasituksen ja vammojen lisäksi pohkeessa tuntuva kipu voi johtua laskimon tukkeutumisesta verihyytymällä. Laskimotukos syntyy syvällä kudosten sisällä oleviin laskimoihin, sillä siellä laskimoverenkierto on tavallista hitaampaa ja siten alttiimpi hyytymistä edistäville häiriöille. Tyypillisiä oireita ovat turvotus, leposärky ja arkuus sekä kävellessä tuntuva kipu. Laskimotukos on kuitenkin harvinainen ilman riskitekijöitä. Riskitekijöitä laskimotukokselle ovat esimerkiksi pitkäaikainen liikkumattomuus (istuminen pitkillä lennoilla tai vuodelepo sairauden vuoksi), raajan kipsihoito, hormonaalinen ehkäisy, tupakointi, raskaus, syöpä tai muu vaikea sairaus, lihavuus tai jotkin perinnölliset hyytymishäiriöt.

Pohkeen kipua voi aiheuttaa myös polven nivelpussin takaosan tyrämäinen pullistuma – Bakerin kysta, joka usein on oireeton, mutta voi joskus aiheuttaa turvotusta, kipua ja kuumotusta.

Muita pohjekivun aiheuttajia voivat olla äkillinen valtimotukos, joka on kiireellistä hoitoa vaativa tila, sekä iskiashermon ärsytyksestä johtuva alaraajaan säteilevä lanneselän kipu. Valtimotukoksen tunnusmerkkejä ovat jalan kova kipu, kylmyys, sinerrys, tuntohäiriöt ja jalan toiminnan häiriöt (vaikeutunut käveleminen). Iskiasoireisiin kuuluu usein alaraajan kipua, pistelyä, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta. Yleisin iskiasoireen syy on nikamien välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma (tyrä), joka mekaanisesti puristaa selkäydinhermoa tai aiheuttaa paikallisen reaktion, joka saa hermon ärtymään.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2