Päivystyshelppi

Niskan tai hartian kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on niskan tai hartian kipua

Kipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Pelkän niskan tai hartian kivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadakseni voit olla ensisijaisesti yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • niskan tai hartian kipuun liittyy rintakipua tai hengenahdistusta

Hakeudu hoitoon, jos:

  • niska tai hartia kipu on alkanut vamman seurauksena tai kipuun liittyy säteilyoireita yläraajoihin.
  • kipuun liittyy vatsakipua, kuumetta tai oksentelua
  • kipu kehittyy nopeasti ja siihen liittyy sormien puutumista tai lihasheikkoutta
  • kipu on hellittämätöntä eikä liity rasitukseen

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kivun niskassa aiheuttaa lihasten ylikuormitus. Lihakset eivät enää palaudu normaalilla levolla. Kipu voi olla hyvin paikallista tai ulottua päähän ja selkään. Usein niskasärkyyn liittyy takaraivolla tuntuvaa särkyä. Lihasjännityksestä johtuvan niskasäryn tärkein hoito on ennaltaehkäisy.

Pitkäkestoista työskentelyä samassa asennossa, jossa niska on taakse tai eteenpäin taipunut, kannatta välttää ja pyrkiä pitämään taukoja, huolehtia työasennosta ja venytyksistä. Työasennosta esimerkiksi päätetyöskentelyssä pitää huolehtia niin, ettei niska joudu rasitukselle. Kevyt liikunta auttaa, erityisesti sauvakävely on hyödyllistä, koska siinä liikuntaa saavat laajalti hartioiden ja niskan lihasryhmät. Lihasvoimaa ja -kestävyyttä lisäävistä harjoituksista voi olla hyötyä. Lyhytaikaisesti voi käyttää tavallisia ilman reseptiäkin saatavia kipulääkkeitä, jotka helpottavat kipua ja voivat auttaa lihasjännityksen laukeamista.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2