Päivystyshelppi

Nilkan kipu

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • sinulla on nilkan kipua

Kipua voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla muutamassa päivässä, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Pelkän nilkan kivun vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden jatkuessa tai pahentuessa hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Katso tarvittaessa toimintaohje: Nilkan vamma

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • kipu on alkanut äkillisesti ja nilkka on kylmä, voimaton tai tunnoton
  • jalassa on uusia halvausoireita
  • nilkassa on kivun lisäksi voimakkaita tulehdusoireita (punoitusta, kuumotusta, turvotusta)
  • kyseessä on leikkauksen tai toimenpiteen jälkeinen kipu
  • jalalla ei pysty astumaan normaalista
  • kipu on jatkunut pitkään eikä kotihoidosta ole apua

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Nilkkanivelen vaivat voivat ilmetä kipuna niveltä käyttäessä, nivelsärkynä levossa tai nivelten jäykkyytenä. Nivel saattaa olla myös turvonnut ja arka koskettaessa tai siihen voi ilmaantua liikerajoituksia, jolloin nivel ei enää taivu normaalisti.

Nivelrikossa on tyypillistä rasitukseen liittyvä kipu ja sitä seuraava särky, kun taas nivelreuma alkaa yleensä vähitellen viikkojen aikana sormista, päkiöistä tai ranteista, mutta joskus myös muista nivelistä. Vaiva ilmenee yleensä molemmissa käsissä tai jaloissa. Tyypilliset oireet ovat aristus niveliä liikuttaessa, aamujäykkyys ja nivelen turvotus. Sen sijaan leposärkyä ei juuri ole.

Kihti alkaa yleensä isovarpaan tyvinivelestä, mutta sitä voi esiintyä myös nilkassa.

Nilkan alueen kipuja voivat aiheuttaa myös erilaiset ihon tai ihonalaiset tulehdukset. Huonontunut verenkierto ja diabetes herkistävät nilkan ihon tulehduksille, joista yleisimpiä on bakteerin aiheuttama ruusu. Tulehdukseen kuuluu kivun lisäksi yleensä paikallinen kuumotus ja mahdollisesti kuume sekä ihon punoitus. Joskus nilkan alueelle voi muodostua pitkäaikaisia haavaumia, jotka voivat tulehtua ja kipeytyä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2