Päivystyshelppi

Nielemisvaikeus

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on äkillinen nielemisvaikeus

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Nielemisvaikeus voi olla itsenäinen ongelma tai sairaudesta johtuva vaiva. Palan tunne kurkussa on luonteeltaan erilainen. Siinä kurkussa on ajoittainen tai pysyvä palan, paineen tai epämukavuuden tunne, mutta yleensä ei kipua, nielemisvaikeutta tai painon laskua.

Äkillisesti alkanut nielemisvaikeus ja -kipu voivat aiheutua myös vierasesineestä ruokatorvessa. Äkillisesti alkanut voimakas kipu kurkussa, hengenahdistus ja nielemisvaikeus (sylki valuu suusta) voivat olla merkkejä kurkunkannen tulehduksesta, joka vaatii aina sairaalahoitoa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Katso tarvittaessa toimintaohje: Palan tunne kaulalla

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • nielemisvaikeus on alkanut nopeasti, hengittäminen on vaikeaa ja oireisiin liittyy kipu kurkussa

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Yleisimmin nielemisvaikeus liittyy kurkun tai nielun tulehdukseen, mutta voi aiheutua myös hermostollisesta häiriöstä (Parkinson tauti), ruokatorven limakalvon vauriosta myrkytyksen (syövyttävät hapot) vuoksi, ruokatorvea painavasta tekijästä (kilpirauhanen, kasvain) sekä ruokatorven lihastoiminnan häiriöstä.

Palan tunne kurkussa tuntuu vain tyhjää niellessä ja helpottaa ruokaa nielemällä. Palan, paineen ja epämukavuuden tunne on kurkunpään takana eikä sen syytä tiedetä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2