Päivystyshelppi

Nenän haava tai ruhje

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on hoidettava haava nenässä

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Nenän alueen haavan tai ruhjeen hoito riippuu vamman koosta, muodosta ja syvyydestä sekä paikasta. Kookkaat haavat hoidetaan liimaamalla tai ompelemalla noin 6 tunnin kuluessa tapaturmasta. Likaiset haavat ja eläinten/ihmisen puremahaavat voivat tulehtua tai vaatia muita hoitotoimenpiteitä. Tarkista jäykkäkouristusrokotuksen tarve omalta terveysasemaltasi tai työterveyshuollosta. Likaisten haavojen yhteydessä tehosteannos pistetään, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut enemmän kuin 10 vuotta aikaa. Tehosteen pistämisen vuoksi ei ole tarpeen hakeutua päivystykseen, vaan se voidaan antaa seuraavana arkipäivänä omalla terveysasemalla. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Pienet haavat ja ruhjeet paranevat yleensä itsekseen eivätkä vaadi puhdistamisen ja suojaamisen lisäksi muita toimenpiteitä.

Haavan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti. 

Katso tarvittaessa toimintaohje: Nenän vamma

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • nenän alueen haava tai ruhje vaikeuttaa hengittämistä tai haava on teräaseen aiheuttama

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Pelkät pinnalliset haavat nenän alueella eivät ole vaarallisia. Isot ja repaleiset haavat tulee tarkistuttaa terveydenhuollon ammattilaisella.

Nenän alueen ruhjeiden vakavuus riippuu vamman aiheuttamasta voimasta. Liikenneonnettomuudet, jossa kasvojen alue osuu auton kojelautaan tai kova nyrkinisku kasvoihin voivat aiheuttaa haavojen ja ruhjeiden lisäksi myös nenämurtumia.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2