Päivystyshelppi

Käden kömpelyys, puutuminen tai pistely

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on käden kömpelyyttä, puutumista tai pistelyä

Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • oireisto ei häviä kättä hieromalla tai sitä liikuttelemalla, ja sinulla on lisäksi muita aivoverenkiertohäiriöön viittaavia oireita kuten äkillisesti alkanut suupielen roikkuminen, toisen käden ja/tai jalan voimattomuus tai tunnottomuus, puheen puuromaisuus tai sanojen löytämisen/ymmärtämisen vaikeus, näköhäiriöt ja huimaus/tasapainohäiriö ja kävelyvaikeus

 

Tunnista aivoinfarktin oireet:

  1. Pyydä henkilöä hymyilemään. Roikkuuko suupieli?
  2. Pyydä henkilöä nostamaan kädet ylös yhtä aikaa. Onko toinen käsi heikompi? Laskeutuuko toinen käsi?
  3. Pyydä henkilöä sanomaan yksinkertainen lause. Onko puhuminen vaikeaa?

Hätänumeroon tulee soittaa yhdenkin edellä kuvatun oireen vuoksi, vaikka oireet olisivat jo menneet ohitse. On tärkeää selvittää nopeasti aivoverenkiertohäiriön syy ja estää aivoverenkiertohäiriön uusiutuminen.

Jos aivoverenkiertohäiriön oireista kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Tavallisin syy siihen, että käsi tuntuu kömpelöltä, on huono nukkuma-asento. Käden verenkierto häiriintyy ja se tuntuu puutuneelta. Kömpelyys voi olla peräisin myös käsiä hermottavien hermojen pinnetilasta ja se voi sijaita ranteessa, kyynärnivelen seudussa, hartiassa tai kaularangassa.

Tämä voi säteillä eri tavoin kämmeneen saakka ja aiheuttaa toiminnallisia ongelmia. Puutuminen voi olla seurausta joko pitkäaikaisesta hermon kulkuradan ahtautumisesta tai lyhytaikaisesta puristuksesta. Harvinaisempaa on käsien puutuminen verenkierron häiriön vuoksi.

Paniikkihäiriöön saattaa liittyä myös käsien puutumista ja kömpelyyden tunnetta silloin, kun kohtausoireissa esiintyy hyperventilointi (liikahengitys).

Hyperventilaation itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2