Päivystyshelppi

Kyynärnivelen tai kyynärvarren vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet loukannut kyynärniveltä tai kyynärvartta

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Pienten vammojen ja haavojen ensiapu perustuu kolmen K:n periaatteelle ja hoitoa voidaan hyvin toteuttaa kotona:

  • Kylmähoito: Vammakohdan päälle laitetaan kylmäpakkaus (esim. pikakylmähaude, pakastepussi, lumi muovipussissa). Kylmäpakkauksen ja ihon väliin on aina laitettava paleltumisen estävä eriste, esim. elastinen tukiside tai pyyheliina. Kylmän päälle kierretään joustava tukiside. Kylmän annetaan vaikuttaa 15 - 20 min raajan ollessa kohoasennossa. Tämän jälkeen kylmäpussin tilalle asetetaan pelkkä paineside. Kylmähoitojaksoja tulee toistaa aluksi 1–2 tunnin välein.

  • Kompressio: Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin, jatkohoidoksi tukeva kompressioside
  • Kohoasento: Raaja nostetaan kohoasentoon.

Vamman jälkeen lepo on tärkeää. Liikuntaharjoittelusta on hyvä pitää 3–7 vrk:n mittainen tauko, jonka jälkeen aloitetaan vammakohdan asteittainen käyttö ja kuntouttaminen kivuttomin harjoittein.

Kyynärnivelen kipuun auttaa usein kantoside (mitella), joka asetetaan niin, että kyynärnivel on noin 90 asteen kulmassa. Kipeää rajaa ei tule kuitenkaan pitää paikallaan muutamaa päivää kauemmin, eikä kantosidettä tule käyttää kyynärniveltä alempana olevien vaivojen hoidossa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Haavan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Kyynärnivelen ja kyynärvarren rasitusvammat syntyvät yleensä liikunnan aiheuttamina. Varsinkin mailapeleissä toistuva ja pitkäkestoinen liike ja heittolajeissa repivä ja toistuva liike aiheuttavat rasitusta nivelille. Jotkut urheilulajit voivat aiheuttaa myös yläraajan vääntövammoja. Tyypillisiä kyynärnivelen rasitusvammoja ovat tenniskyynärpää ja golfarin/heittäjän kyynärpää.

Yläraajan murtumat ovat yleisiä, sillä kädellä otetaan usein ensimmäisenä isku vastaan kaaduttaessa. Murtuman taustalla on yleensä melko voimakas vammamekanismi. Murtuman merkkejä ovat yleensä kova särky, virheasento, liikuttelukipu tai koputteluarkuus luussa.

Kyynärvarren murtumista tavallisin on värttinäluun pään murtuma lähellä rannetta. Tyypillisesti ojennetun käden varaan kaatuessa syntyvä murtuma aiheuttaa kivun, turvotuksen ja usein virheasennon ranteen seutuun.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2