Kuristuminen
Tässä ohjeessa kuristumisella tarkoitetaan tilannetta, jossa tapaturman yhteydessä ihminen on ollut kuristuksissa tai puristuksissa lyhyen aikaa tai on joutunut esimerkiksi pahoinpitelyn yhteydessä kuristetuksi.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- olet ollut kuristuksissa tapaturman tai pahoinpitelyn seurauksena
Ota yhteyttä heti oman terveyskeskuksen kiirevastaanotolle tai päivystykseen.
Kuristuminen tahallisesti tai tahattomasti aiheuttaa tukehtumisen. Kun kuristuminen on hetkellistä, aiheutuu ohimenevä hapen puute ja sen seurauksena pyörtyminen tai tajunnan menetys. Tässä yhteydessä voivat myös kaulan alueen verisuonet vaurioitua aiheuttaen iholle mustelmia tai turvotusta. Kuristuminen voi vaurioittaa myös henkitorvea tai aiheuttaa niskanikamien vaurioita. Kuristumisesta aiheutuva kaulan ja hengitysteiden turvotus voi ilmaantua viiveellä.
Tapaturmainen kuristuminen voi aiheutua esimerkiksi pitkien kaulahuivien tai kaulan ympärillä olevien vaatekappaleiden tai korujen tarttuessa kiinni johonkin ja kiristyessä kaulan ympärille. Kiristyminen vaikeuttaa tai estää normaalin hengittämisen ja verenvirtauksen kaulan suurissa verisuonissa. Tapaturmien ennaltaehkäisemiseksi esimerkiksi pyöräilykypärissä tai avainnauhoissa tulee olla vetämällä aukeavat lukot.
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- henkilö on tajuton tai tajunnan taso on alentunut kuristumisen jälkeen
- henkilö on virtsannut/ulostanut alleen kuristumisen aikana
- kuristumiseen liittyy hengitysvaikeuksia, ilman loppumisen tunne tai hengitysääni on kuorsaavaa
- nieleminen ei onnistu tai sylki valuu ulos suusta
- kyseessä on pahoinpitely
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: