Päivystyshelppi

Virtsaamiskipu miehellä

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on virtsaamiskipua

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanottoon tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä, jos

  • virtsarakkotulehdusoireiden yhteydessä nousee korkea kuume

Virtsarakkotulehduksista puolet paranee ilman hoitoa kolmessa päivässä. Joissain tapauksissa antibioottihoito on tarpeen. Hoidon kesto on yleensä miehillä 7 päivää. Antibioottihoidolla virtsarakkoinfektion oireet lievittyvät nopeasti, 1–2 päivän kuluessa. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Klamydia ja tippuri hoidetaan aina antibiooteilla ja niitä ei voi hoitaa kotikonstein.

Virtsarakon kipuoireyhtymään parantavaa hoitoa ei tunneta, mutta oiretta helpottavia hoitoja on useita.

Infektioiden ehkäisy

Tavallinen käsihygienia ja intiimihygienia ovat virtsatieinfektioiden ehkäisyssä keskeisiä ja riittäviä. Liiallinen alapesu saattaa kuitenkin jopa edistää virtsatieinfektion syntyä. Sukupuolitaudit ehkäistään kondomin käytöllä.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Virtsarakkotulehdukset ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita Suomessa. Niitä hoidetaan maassamme vuosittain noin kolmisen sataa tuhatta. Nuorilla ja keski-ikäisillä miehillä virtsatieinfektio on harvinainen ja liittyy usein virtsarakon katetrointiin tai virtsateihin kohdistuviin toimenpiteisiin. Miehillä virtsatietulehdukset yleistyvät vasta vanhalla iällä, ja silloin ne usein liittyvät eturauhasen liikakasvuun.

Korkean iän saavuttaneista miehistä noin joka kuudes on sairastanut virtsatieinfektion. Muita tulehduksellisia syitä voivat olla sukupuolitaudit klamydia ja tippuri.

Lisää tietoa aiheesta:

Virtsarakkotulehdus syntyy tavallisesti siten, että taudinaiheuttamiskykyisiä bakteereita pääsee nousemaan omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista virtsaputkea myöten virtsarakkoon. Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen ja uiminen eivät lisää virtsatietulehdusten riskiä. Virtsarakkotulehdus ei ole sukupuolitauti, eikä tulehduksen synnylle useimmiten löydy mitään selvää syytä.

Virtsarakon kipuoireyhtymän eli interstitiaalisen virtsarakkotulehduksen oireita ovat tiheävirtsaisuus, virtsapakko-oire, yövirtsaisuus, yhdyntäkivut sekä alavatsakivut, jotka pahentuvat rakon täyttyessä.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2