Päivystyshelppi

Oksentelu ja pahoinvointi

Oksentelu ja pahoinvointi ovat yleisiä oireita, joista jokainen ihminen kärsii joskus elämänsä aikana. Oksentelua ja pahoinvointia aiheuttaa useimmiten äkillinen suolistotulehdus eli ruokamyrkytys. Usein ruokamyrkytyksen yhteydessä oireena on myös vatsan kouristelua ja ripulointia. Oksentelu ja pahoinvointi ilman ripulointia voi johtua myös muista syistä kuin suolistotulehduksesta.

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

Äkillisesti alkanutta ruokamyrkytystä voi hoitaa itse huolehtimalla riittävästä nesteytyksestä juomalla ja lepäämällä. Myös raskaudesta johtuvaa pahoinvointia voi lievittää levolla ja nauttimalla ruokaa ja juomaa pieniä määriä kerrallaan riittävän usein. Tarkemmat ohjeet ruokamyrkytyksen ja raskauspahoinvoinnin itsehoitoon löytyy kohdasta ensiapu- ja itsehoito-ohjeet.

Hakeudu hoitoon, jos:

Ota yhteyttä oman terveysasemasi kiirevastaanotolle tai jos terveysasemasi on kiinni, Päivystysapu 116117 palveluun, jos

  • oksentelun ja pahoinvoinnin seurauksena yleisvointi heikkenee

  • voimakas oksentelu aiheuttaa nestehukkaa (limakalvojen kuivuminen)

  • oksentelu ja pahoinvointi jatkuvat yli viikon tai kuumeilu yli 4 vuorokautta

  • oksentelun ja pahoinvoinnin lisäksi oireena on päänsärkyä

  • oksentelun ja pahoinvoinnin lisäksi oireena vatsakipua, mutta ei ripulia

  • sinulla on oksentelua ja sairastat diabetesta

Yhteydenotto muissa tapauksissa

  • Muissa tapauksissa voit odottaa oman terveysaseman avautumista ennen yhteydenottoa. Tutustu itsehoito-ohjeisiin odottaessasi.

Hätätapaus - soita 112, jos:

Soita hätänumeroon 112, jos

  • oksennuksen mukana tulee runsaasti verta

  • oksentelun ja pahoinvoinnin lisäksi oireena on voimakasta päänsärkyä tai sekavuutta tai yleisvointi heikkenee nopeasti

Hyödyllistä tietoa aiheesta

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Jos toimintaohjeesta ei ollut sinulle riittävästi apua tai tarvitset tarkemman arvion tilanteestasi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi hoidon tarpeen arviointia varten. Jos oma terveysasemasi on kiinni, ota yhteyttä Päivystysapuun 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.3